Kryptodrakon progenitor – cel mai vechi pterozaur pterodactil de până acum

pterozaur pterodactil
Kryptodrakon progenitor / ilustrație Emily M. Eng

O echipă internațională de paleontologi a descoperit, descris și denumit cea mai veche specie de pterozaur pterodactil de până acum. Kryptodrakon progenitor este considerat a fi printre primii și cel mai primitivi pterodactili, cercetătorii susținând că a trăit în urmă cu aproximativ 163 milioane de ani. Inițial, scheletul fosilizat a fost atribuit unui theropod, un dinozaur cu două picioare, dar cercetările ulterioare au relevat că este vorba de o specie cu totul nouă pentru știință.

Descrierea speciei Kryptodrakon progenitor se bazează pe studierea unui singur exemplar descoperit în anul 2001 în formațiunea geologică Shishugou din China, considerată una dintre cele mai bogate surse de fosile din Jurasic. Numele Kryptodrakon progenitor a fost ales pornind de la cuvintele „Krypto” (ascuns) și „drakon” (șarpe), cu referire la filmul „Crouching Tiger, Hidden Dragon” care a fost filmat în apropiere de locația în care a fost făcută descoperirea, iar „progenitor” (strămoș) pentru că este considerat cel mai vechi reprezentat al subordinului Pterodactyloidea.

Conform analizei efectuate de paleontologii Brian Andres (University of South Florida), James Clark (George Washington University) și Xu Xing (Chinese Academy of Sciences), Kryptodrakon progenitor este primul pterozaur cunoscut care are caracteristicile Pterodactyloidea, creaturi înaripate care au dominat cerul preistoric.

pterozaur pterodactil
Scheletul Kryptodrakon progenitor / ilustrație Brian Andres/SciNews.ro

Rămășitele fosile arată că Kryptodrakon progenitor avea o anvergură a aripilor de aproximativ 135 cm, mult mai mic decât pterodactili giganți care ajungeau la până dimensiunea unui avion mic. Pterozaurul a trăit în perioada Jurasicului mediu spre superior, cercetătorii considerând că s-a dezvoltat într-un mediu terestru, spre deosebire de alte specimene care au fost descoperite în medii marine.

Pterozauri sunt considerați rude apropiate ale dinozaurilor, dar nu sunt dinozauri în adevăratul sens al cuvântului și nu sunt considerați a fi strămoși ai păsărilor sau altor animale actuale. Kryptodrakon progenitor este cea de-a doua specie de pterozaur descoperită în formațiunea Shishugou, iar paleontologii consideră că oferă o nouă perspectivă asupra ecosistemului divers din Jurasic. Rezultatele cercetării au fost publicate în numărul din 24 aprilie 2014 al revistei Current Biology.
Surse: George Washington University, Emily M. Eng