Kulindadromeus zabaikalicus – primul dinozaur erbivor cu pene

Kulindadromeus
Kulindadromeus zabaikalicus, primul dinozaur erbivor cu pene/ ilustrație Andrey Atuchin

Kulindradromeus zabaikalicus este primul dinozaur erbivor cu pene descoperit până acum, iar cercetătorii se întreabă dacă nu cumva toți dinozaurii erau acoperiți de pene. Anterior, majoritatea dinozaurilor cu pene au fost descoperiți în China și cercetătorii susțin că erau theropozi carnivori. Noua specie provine din Rusia și ar aparține ordinului Ornithischia, dinozauri erbivori cu cioc.

Rămășitele fosile care au ajutat la descrierea speciei Kulindradromeus zabaikalicus au fost identificate prima dată în 2010, în situl Kulinda situat pe malul râului Olov din Siberia, de către o echipă coordonată de Sofia Sinitsa (INREC Chita, Rusia). Ulterior, cele 6 cranii și câteva sute de oase recuperate au fost cercetate de mai mulți specialiști din Belgia, Franța și Marea Britanie, concluziile fiind publicate în studiul „A Jurassic ornithischian dinosaur from Siberia with both feathers and scales”, apărut în revista Science din 25.07.2014.

Kulindadromeus zabaikalicus
Kulindadromeus zabaikalicus, ilustrație alternativă / Pascale Golinvaux/RBINS

Conform cercetătorilor, Kulindradromeus zabaikalicus a trăit în urmă cu cca. 160 milioane de ani, în Jurasicul mediu spre superior. Dinozaurul era un mic erbivor de cca. 1m lungime, cu picioare lungi, brațe scurte și 5 degete puternice. Botul era scurt, iar dinții relevă adaptarea la dieta vegetariană. În termeni evolutivi, Kulindadromeus este considerat printre primii dinozauri din ordinul Ornithischia.

Dinozaurul avea solzi ca de reptilă pe coadă și partea de jos a picioarelor, iar capul și spatele erau acoperite de fire de păr scurte. Cea mai importantă caracteristică este considerată prezența penelor în partea de sus a membrelor inferioare și pe membrele superioare. Dr. Maria McNamara (University College Cork, Irlanda) susține că penele sunt foarte bine conservate, putând fi observate filamentele individuale și modul în care 6-7 se îmbinau într-o structură lungă de 15mm.

Coordonatorul studiului, Dr. Pascal Godefroit (RBINS Belgia), consideră această descoperire drept o dovadă că toți dinozaurii aveau pene sau capacitatea de a produce pene. Structuri asemănătoare penelor ar fi putut să fie răspândite la mai multe specii de dinozauri, posibil încă din Triasic, în urmă cu mai mult de 220 milioane de ani. Teoria este însă dificil de dovedit deoarece penele se păstrează în foarte puține cazuri.

Dr. Pascal Godefroit vorbind despre Kulindadromeus zabaikalicus, caracteristicile sale și importanța descoperirii.
1 The discovery in Kulinda Siberia

2 The functions of Kulindadromeus’ feathers

3 Inhibition mechanisms in the development of feather like structures of Kulindadromeus

4 Fossilisation in Kulinda

Surse: RBINS, Science