Lac subteran pe Marte?

Planum Australe
Planum Australe, Polul Sud al planetei Marte / ilustrație ESA/NASA/JPL/ASI/Univ. Rome; R. Orosei et al 2018

Marte ar avea apă în stare lichidă la 1,5 km adâncime, în regiunea Planum Australe, Polul Sud al planetei. Concluzia aparține echipei care a analizat datele radar furnizate de misiunea ESA Mars Express, dar nu a fost confirmată și de alți sateliți care au studiat planeta. Chiar dacă ipoteza s-ar dovedi corectă, sunt șanse minime ca „lacul” să adăpostească viață așa cum o cunoaștem pe Terra.

Misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) Mars Express a fost lansată în data de 2 iunie 2003 și a intrat pe orbita planetei în data de 25 decembrie 2003. În perioada 29 mai 2012 – 27 decembrie 2015, a fost folosit radarul de frecvență joasă MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) pentru a culege date despre subsolul unei porțiuni de 200km din apropierea calotei de gheață de la Polul Sud sau Planum Australe, așa cum este cunoscută regiunea.

Conform datelor publicate în Science, la aproximativ 1,5 km adâncime de suprafață există o zonă care reflectă undele radar mult mai intens decât restul solului. Autorii cercetării interpretează această diferență ca pe un indiciu al prezenței apei în stare lichidă. Lacul subteran ar avea cel puțin un metru adâncime și s-ar întinde pe o suprafață cu un diametru aproximativ de 20 de kilometri.

Având în vedere condițiile de pe Marte, apa ar trebui să aibă cel mult minus 10 grade Celsius, temperatura putând să coboare până la minus 60-70 grade Celsius. În pofida temperaturilor, apa ar fi menținută în stare lichidă de sărurile de magneziu, calciu și sodiu dizolvate. Practic, la fel ca și Cursurile de apă pe Marte în linii recurente în pantă, rezervorul subteran ar fi format din soluții saline, apă în care sunt dizolvate diverse săruri din rocile marțiene.

Nu toți cercetătorii sunt de acord cu interpretarea autorilor studiului, iar misiunea NASA Mars Reconnaissance Orbiter nu a detectat nimic când a studiat aceeași zonă. Chiar dacă „lacul” marțian ar exista, condițiile de temperatură și chimice nu ar permite existența vieții așa cum o cunoaștem pe Terra. Misiunile viitoare ce vor explora Marte, cum ar NASA InSight sau ESA/Roscosmos ExoMars 2020, ar putea aduce mai multe date care să elucideze misterele subsolului planetei. Până atunci, nimic nou despre Călătoria spre Marte.

Surse: Science, ESA