Lophiaris silverarum este o specie nouă de orhidee care crește doar zona centrală a statului Panama. Povestea acestei descoperiri se întinde pe mai mulți ani și evidențiază cât de greu se ajunge de la o plantă descoperită în mediul natural la un produs comercial. Astfel, deși primele exemplare au fost reperate în urmă cu aproape opt ani, descrierea științifică a noii specii a fost publicată abia în aprilie 2014.
În timpul unei excursii în zonele muntoase din Panama, Katia Silvera, cercetătoare în cadrul Universității California Riverside, a descoperit din întâmplare o orhidee pe care nu a putut să o identifice. Pentru a clarifica dacă a descoperit o specie nouă, cercetătoarea a apelat la ajutorul biologului German Carnevali, recunoscut drept o autoritate în materie de orhidee.
Procesul de denumire a unei specii noi este deseori anevoios, putând dura mai muți ani până la stabilirea denumirii oficiale. Orhideele sunt dificil de diferențiat, multe specii având aspect similar, dar având o structură a ADN-ului foarte diferită. În acest caz, descrierea a fost realizată de către German Carnevali și publicată în numărul din aprilie 2014 a revistei Phytotaxa.
Noua orhidee a fost denumită Lophiaris silverarum deoarece aparține genului Lophiaris, din care mai fac parte aproximativ 40 de specii, iar „silverarum” a fost ales pentru a aminti numele cercetătoarei Katia Silvera. Lophiaris silverarum a fost identificată doar în două localități din zona centrală a statului Panama. Noua specie este înrudită cu orhideele L. crispiflora și L. carthagenensis, dar poate fi deosebită cu ușurință datorită florilor mai mari, de culoare galben deschis cu multe puncte de culoare roșu-brun. Orhideea înflorește doar în noiembrie, timp de aproximativ o lună.
Familia orhideelor conține cel mai mare număr de specii de plante din lume, în prezent existând cca. 30000 de specii cunoscute. Particularitățile lor le fac potrivite pentru încrucișări, aproximativ 300000 de orhidee fiind create de către horticultori. În prezent, se încearcă creșterea speciei Lophiaris silverarum în condiții de laborator pentru a putea fi comercializată, dar procesul este de durată. Conform cercetătorilor, ar putea să mai treacă câțiva ani, deoarece Lophiaris silverarum are nevoie de patru ani de la plantarea seminței până la prima înflorire.
Surse: UC Riverside, LiveScience