Lucy, cel mai celebru specimen Australopithecus afarensis, ar fi decedat în urma rănilor provocate de căderea dintr-un copac înalt, susține o nouă cercetare. Măsura în care posibilii strămoși bipezi ai omului modern erau arboricoli este un subiect intens dezbătut de oamenii de știință, iar noul studiu susține că Lucy și-ar fi petrecut o parte din viață în copaci. Dacă mult timp s-a vorbit despre „primata care a coborât din copac”, iată că a fost descoperit homininul care a căzut din copac.
Lucy este numele dat primului specimen Australopithecus afarensis (Praeanthropus afarensis), un hominin care a trăit în urmă 3,18 milioane de ani și a fost descoperit în regiunea Afar din Etiopia în 1974. Specimenul AL 288-1 a primit porecla Lucy pornind de la titlul piesei Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds, pe care arheologii o ascultau des în timpul săpăturilor. Considerat unul dintre cele mai vechi și mai complete specimene de hominin, Lucy a devenit la fel de celebră ca și formația britanică.
De-a lungul timpului, cercetătorii au dezbătut intens dacă strămoșii bipezi primitivi ai omului au dus sau nu un trai arboricol. O tabără a susținut că „primata a coborât din copac” și s-a adaptat la viața terestră, în timp ce alți cercetători au considerat că cei mai îndepărtați strămoși ai omului își petreceau o parte din timp în copaci.
Noul studiu a reanalizat cu ajutorul computerului tomograf și reconstituit digital toate fragmentele fosile ce formează specimenul Lucy. Cercetătorii susțin că o parte din fracturile oaselor nu sunt post-mortem, ci au fost provocate de o cădere de la mare înălțime care a condus la decesul lui Lucy. Reconstituirea căderii poate fi vizionată în clipul următor.
Pe baza greutății estimate de cca. 27 kg și înălțimii de aproximativ 1 metru, cercetătorii susțin că Lucy ar fi căzut dintr-un copac cu o înălțime de peste 12 metri, având o viteză la impact de aproape 56 km/h. Deși era bipedă și își petrecea majoritatea timpului pe sol, Lucy ar fi putut să se cațere în copaci pentru a se ascunde de un prădător sau pentru a înnopta în siguranță. Autorii studiului consideră că Australopithecus afarensis ar fi avut un stil de viață mixt, terestru și arboricol, primul afectând abilitatea de cățărare și predispunând specia la căderi de la înălțime.
Alți cercetători, inclusiv paleoantropologul Donald Johanson care a descoperit-o pe Lucy, nu sunt la fel de convinși că a decedat în urma unei căderi de la mare înălțime și susțin că fracturi similare au fost întâlnite și la alte fosile umane sau animale fără a implica o cădere. Probabil nu vom fi siguri niciodată cum a murit Lucy, dar orice ipoteză susținută de o cercetare aduce elemente de noutate la această autopsie preistorică.Cercetarea „Perimortem fractures in Lucy suggest mortality from fall out of tall tree” a fost publicată în revista Nature.
Surse: Nature, James St. John