Marea Pată Roșie, semnul distinctiv al planetei Jupiter, se micșorează de mai mult timp, iar acum a ajuns la cea mai mică dimensiune observată vreodată. Deși fenomenul este cunoscut încă din anii ’30, noi imagini obținute de telescopul spațial Hubble evidențiază o schimbare dramatică.
Marea Pată Roșie de pe Jupiter este un anticiclon, o furtună de înaltă presiune care se rotește în sens invers acelor de ceasornic în emisfera sudică a planetei, vânturile atingând viteze de până la 400km/h. Recunoscută pentru aspectul similar unui gigantic ochi roșu înconjurat de straturi galbene, portocalii și albe, Marea Pată Roșie a fost observată sistematic de la sfârșitul anilor 1800. La acea dată, dimensiunea era estimată la aproape 41000 km în punctul cel mai larg, suficient de mare pentru a cuprinde de trei ori Pământul.
În 1979 și 1980, sonda spațială NASA Voyager a stabilit că Marea Pată Roșie și-a redus dimensiunea la 23335 km, iar telescopul spațial Hubble a obținut noi imagini detaliate în 1995 și 2009, confirmând fenomenul.
Începând cu anul 2012, mai multe observații realizate de astronomi amatori au evidențiat că ritmul de scădere a dimensiunii s-a accelerat, diametrul reducându-se cu aproape 1000 km pe an. Observații recente realizate cu ajutorul telescopului Hubble au confirmat că Marea Pată Roșie măsoară acum sub 16500 km, cel mai mic diametru observat vreodată.
Pentru moment, oamenii de știință nu au reușit să explice fenomenul. Amy Simon, cercetător NASA, susține că observațiile realizate în anul 2014 cu ajutorul telescopului Hubble au evidențiat vârtejuri mici care ar putea afecta dinamica giganticei furtuni. Echipa coordonată de Amy Simon va continua observațiile asupra dinamicii Marii Pete Roșii pentru a stabili dacă micile vârtejuri alimentează sau decimează anticiclonul.
În clipul următor este prezentată Marea Pată Roșie de pe Jupiter în imaginile realizate cu ajutorul telescopului spațial Hubble.
Sursă: Hubble