May bruno este un „păianjen vânător” descoperit în sudul Africii și specia tip a unui nou gen din familia Sparassidae. Alături de May ansie, May rudy și May norm, noua specie formează un grup distinct de păienjeni vânători de dimensiune medie. Descoperirea lor este considerată importantă deoarece sunt creaturi nocturne rapide și foarte greu de studiat.
Specimenele care au ajutat la descrierea speciilor au fost colectate începând din 2004 în regiunile deșertice din Africa de Sud și Namibia. May bruno a fost identificat în Africa de Sud, dar cercetătorii consideră că ar putea fi răspândit și în Namibia și Botswana. Păianjenul are o lungime a corpului între 8 – 20mm și se diferențiază de celelalte specii prin particularități ale organelor reproducătoare. Specia și genul au primit denumirea științifică în onoarea filantropului Bruno May, care a susținut cercetările în Africa prin programul BIOPAT.
Denumirea May ansie a fost inspirată de numele cercetătoarei Ansie Dippenaar-Schoeman, specia deosebindu-se de May bruno prin dimensiunile mai mici. Păianjenul are o lungime între 13 și 13,2 mm. May rudy este și mai mic, masculii având o lungime aproximativă de 8mm. Specia a fost botezată în onoarea arahnologului francez Rudy Jocqué. În cele din urmă, May norm este considerat un păianjen mic spre mediu, femelele având dimensiuni între 8 și 11mm. Specia a primit numele reputatului cercetător Norman „Norm” Platnick.
Cele patru specii formează noul gen May în cadrul familiei Sparassidae. Speciile din această familie sunt cunoscute în mod comun sub denumirea de „păianjen vânător” (huntsman spider) datorită modului în care își procură hrana. Spre deosebire de alte specii care construiesc plase și așteaptă prada, acești păienjeni sunt foarte rapizi și vânează activ. Cei care trăiesc în regiuni deșertice, obișnuiesc să construiască tuneluri în nisip pentru a se ascunde.
Printre cele mai interesante specii din familia Sparassidae se numără Cebrennus rechenbergi – păianjenul flic-flac
Sursă: Senckenberg Forschungsinstitut