O meduză purpurie a fost descoperită pe plaja Coolum din Queensland (Australia), iar primele observații sugerează că ar putea fi o specie nouă pentru știință. Vietatea a fost găsită de pescarii de pe coasta Sunshine care au alertat serviciul local de salvamari. Uimiți de culoarea purpuriu aprins a meduzei și tentaculele lungi, salvamarii au semnalat descoperirea în mass-media și cercetătorilor.
Printre cei care au analizat exemplarul descoperit s-a aflat Dr. Lisa Gershwin, biolog marin și specialist în meduze. Cercetătoarea a apreciat că meduza este de un purpuriu „electric”, are tentacule de aproximativ un metru acoperite cu orificii microscopice, fiind posibil să fie veninoasă.
Aspectul general și particularitățile tentaculelor sugerează că meduza ar putea face parte din genul Thysanostoma. Conform Dr. Lisa Gershwin, meduzele Thysanostoma nu au un singur orificiu bucal, ci mii de „guri” microscopice de-a lungul tentaculelor prin care se hrănesc cu plancton.
Totuși, speciile identificate până acum sunt de mici dimensiuni și de culoare bej sau maro. Mai mult, meduzele Thysanostoma sunt destul de rare și nu sunt întâlnite de obicei în apele din apropierea Australiei.
Din păcate, exemplarul descoperit pe plaja Coolum nu a supraviețuit, dar cercetătorii continuă studiul pentru a stabili dacă meduza a căpătat culoarea deosebită datorită alimentației sau vreunei substanțe poluante.
După publicarea știrii, mai multe persoane au susținut că au observat meduze similare încă din 2008, în patru cazuri fiind furnizate și fotografii. Cercetătorii încearcă acum să stabilească dacă meduzele purpurii reprezintă o specie nouă pentru știință și dacă au migrat din alte zone spre Australia.
Surse: ABC, ABC, New Scientist