O echipă de paleontologi din Canada și SUA a descoperit un nou gen de dinozauri cu coarne și a descris o nouă specie: Mercuriceratops gemini. Dinozaurul a fost denumit pornind de la asemănarea ornamentelor sale craniene cu cele prezente de obicei pe coiful zeului roman Mercur, iar gemini se referă la cele două specimene aproape identice care au ajutat la descrierea speciei.
Ceratopsidele, „dinozauri cu coarne” erbivori din familia Ceratopsidae, au trăit în Cretacicul superior în America de Nord și Asia. Mercuriceratops gemini face parte din aceeași mare familie, dar a dezvoltat în partea din spate a craniului ornamente similare unor aripi care l-ar fi făcut să iasă în evidență printre dinozaurii care trăiau acum aproximativ 77 de milioane de ani.
Noua specie a fost descrisă pornind de la fosilele descoperite în Judith River Formation din Montana (SUA) și Dinosaur Provincial Park din Alberta (Canada), studiul fiind publicat în revista Naturwissenschaften sub titlul „A new chasmosaurine from northern Laramidia expands frill disparity in ceratopsid dinosaurs”.
Conform paleontologilor, Mercuriceratops gemini avea o lungime de aproximativ 6m și o greutate de peste 2 tone. Dinozaurul se hrănea cu plante, iar coarnele și ornamentele craniene aveau roluri multiple: de protecție împotriva prădătorilor, de atragere a femelelor și de recunoaștere în cadrul grupurilor.
Dr. David Evans, curator al departamentului de paleontologie Royal Ontario Museum și coautor al studiului, susține că excrescența osoasă de la baza craniului Mercuriceratops, care protejează și gâtul, nu se aseamănă cu nimic din ceea ce se cunoștea până în prezent. Diferențele pot fi observate și în imaginea următoare care compară reconstituirile Mercuriceratops gemini (centru) cu un Centrosaurus (stânga) și Chasmosaurus (dreapta).
Descoperirea celor două exemplare în formațiuni geologice diferite a întărit convingerea paleontologilor că nu este doar o mutație genetică, ci un nou gen de dinozauri cu coarne denumit acum mercuriceratopi. Dr. Mark Loewen, coautor al studiului și cercetător în cadrul Natural History Museum of Utah, consideră că descoperirea acestei specii necunoscute până acum pentru știință, în zone care au fost intens cercetate, demonstrează că sunt încă multe specii noi de descoperit.
În clipul următor, Dr. Michael Ryan (Cleveland Museum of Natural History) prezintă câteva detalii ale descoperirii.
Surse: Cleveland Museum of Natural History, Naturwissenschaften
updated