Metoposaurus algarvensis este o specie de amfibian care a trăit în urmă cu aproximativ 220 milioane de ani. Spre deosebire de broscuțele de astăzi și chiar cel mai mare amfibian din lume, salamandra gigant, Metoposaurus algarvensis se asemăna mai mult cu un crocodil, având o lungime de peste 2m.
Fosilele care au ajutat la descrierea speciei au fost descoperite în Loulé, regiunea Algarve din extremitatea sudică a Portugaliei, fapt ce a inspirat și denumirea speciei „algarvensis”. Cealaltă componentă a denumirii științifice arată apartenența la genul Metoposaurus, un tip de amfibieni primitivi răspândiți la latitudini joase în urmă cu 230 – 220 milioane de ani.
Cercetătorii susțin că Metoposaurus algarvensis avea peste 2m lungime, cântărea până la 100 de kilograme și trăia în râurile și lacurile din Triasicul târziu, în urmă cu aproximativ 220 milioane de ani. Stilul de viață al speciei se asemăna destul de mult cu cel al crocodililor de azi, iar hrana principală era formată din pești. În prezent, cel mai mare amfibian din lume este Andrias davidianus, Salamandra chinezească gigant, care ajunge până la 1,8m.
Metoposaurus algarvensis este prima specie de acest fel descoperită în Peninsula Iberică și a treia identificată în Europa, alături de M. diagnosticus și M. krasiejowensis. Față de celelalte specii similare, noua specie se diferențiază prin caracteristicile craniului și mandibulei. Metoposaurus algarvensis avea un craniu larg și plat, iar maxilarele erau dotate cu mulți dinți mici.
Cercetătorii estimează că stratul de fosile în care a fost descoperită specia conține câteva sute de specimene, probabil decedate odată cu secarea lacului în care trăiau, dar până în prezent nu a fost explorată decât o suprafață de aproximativ 4m2. Descrierea speciei Metoposaurus algarvensis a fost publicată sub titlul „A new species of Metoposaurus from the Late Triassic of Portugal and comments on the systematics and biogeography of metoposaurid temnospondyls” în Journal of Vertebrate Paleontology.
Surse: University of Edinburgh, Journal of Vertebrate Paleontology, Arkive