Cercetătorii Universității din Delhi au descoperit 14 noi specii de broaște din genul Micrixalus, supranumite „broaștele dansatoare din India” datorită modului în care își folosesc membrele posterioare. Din păcate, o parte a noilor specii sunt deja pe cale de dispariție fiind amenințate de schimbările climatice.
Biologii au petrecut 12 ani în jungla din regiunile muntoase ale sudului Indiei pentru a descrie speciile din punct de vedere morfologic și pentru a evidenția diferențele dintre exemplarele aparent asemănătoare cu ajutorul analizelor ADN. Rezultatele au fost publicate în Ceylon Journal of Science sub titlul „DNA barcoding reveals unprecedented diversity in Dancing Frogs of India (Micrixalidae, Micrixalus): a taxonomic revision with description of 14 new species”.
Cele paisprezece specii noi sau redefinite sunt: Micrixalus adonis, M. candidus, M. frigidus, M. kodayari, M. kurichiyari, M. mallani, M. nelliyampathi, M. nigraventris, M. niluvasei, M. sairandhri, M. sali, M. specca, M. spelunca și Micrixalus uttaraghati. Toate aparțin genului Micrixalus, iar cercetătorii au documentat comportamentul de „dans” în cazul a nouă specii, numărul total de specii de „broaște indiene dansatoare” fiind acum de 24.
Ca și în cazul altor specii, doar masculul „dansează”, folosindu-și picioarele din spate pentru a semnaliza interesul pentru o femelă sau pentru a alunga rivalii. Cu cât o broască este mai mare, cu atât mai mult „dansează”. Cum proporția femele – masculi la aceste specii de amfibieni este de 1 la 100, „dansul” are un rol foarte important în ritualurile de împerechere.
Deoarece femelele îngroapă ouăle fertilizate imediat, supraviețuirea speciei depinde foarte mult de nivelul precipitațiilor sau al cursului de apă lângă care trăiesc. În cursul anilor de studiu, cercetătorii au observat scăderea dramatică a numărului de exemplare, de la 400 – 500 în 2006 la aproape 100 în prezent. Declinul speciilor a fost pus de biologi pe seama „asaltului” factorilor poluanți din industria mineră și scăderii nivelului precipitațiilor.
Multe dintre cele 24 de specii de „broaște dansatoare Indiene” trăiesc doar într-o anumită arie restrânsă de junglă. Conform profesorului Sathyabhama Das Biju, autorul studiului, șapte specii se află în zone cu habitatul afectat puternic de exploatările forestiere, iar 12 specii trăiesc în arii aflate în declin ecologic.
Surse: Time, Ceylon Journal of Science