Misiunea Hope a plecat spre Marte (video)

Sonda Hope / ilustrație UAE Space Agency

Misiunea Hope (Speranță) a fost lansată cu succes către Marte din Japonia. Hope este prima misiune științifică interplanetară a Emiratelor Arabe Unite și își propune să ofere o mai bună înțelegere a atmosferei planetei Marte. Dacă călătoria spațială decurge fără evenimente, sonda Hope ar urma să ajungă la destinație în luna februarie 2021.

Oficial denumită Emirates Mars Mission (EMM – Misiunea Marțiană a Emiratelor) și botezată mai prietenos „Speranță” (Hope în engleză, الأمل în arabă, transliterat Al-Amal), sonda spațială a fost construită de către Centrul Spațial Mohammed bin Rashid (MBRSC) în colaborare cu universitățile americane Colorado Boulder, Arizona State și Berkeley (California). Hope are o greutate de aproximativ 1350 kilograme și nu va ajunge pe suprafața planetei Marte, ci va orbia în jurul acesteia pentru a îi studia în detaliu atmosfera.

În acest sens, sonda este dotată cu trei instrumente științifice: Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS), Emirates Exploration Imager (EXI) și Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer (EMUS). EMIRS este un spectrometru în infraroșu ce ar trebui să ofere detalii despre volumul de praf, particulele de gheață și temperaturile din atmosferă. EXI este o cameră de 12MP capabilă să obțină imagini în spectrul vizibil și ultraviolet, fiind folosită pentru determinarea nivelului de ozon. EMUS este un spectrometru în ultraviolet ce va fi folosit pentru stabilirea abundenței monoxidului de carbon și oxigenului.

În data de 19 iulie 2020, la ora 21:58:14 UTC (20 iulie, la ora locală 06:58:14), o rachetă H-IIA construită de Mitsubishi Heavy Industries a lansat misiunea Hope din Complexul de Lansare Yoshinobu, Centrul Spațial Tanegashima, Japonia. După aproximativ o oră de la lansare, Hope s-a separat de treapta superioară a rachetei și a pornit într-o călătorie de aproximativ 7 luni către planeta Marte.

Hope este prima misiune marțiană ce se lansează în vara anului 2020, următoarele programate fiind misiunea chineză Tianwen-1 și misiunea americană Perseverance. Din păcate, din diverse motive tehnice și organizatorice, misiunea europeano-rusă ExoMars 2020 a fost fost amânată pentru 2022.
Sursă: EMM