Mollivirus sibericum, un nou virus „gigant” din Siberia

Mollivirus
Mollivirus sibericum / imagine © IGS CNRS/AMU

Cercetătorii francezi și ruși s-au specializat în descoperirea de viruși „giganți” conservați în permafrostul siberian. Botezat Mollivirus sibericum, virusul seamănă cu o cochilie alungită de 6 microni. Ca și Pithovirus sibericum descoperit anul trecut, Mollivirus sibericum are o vârstă de aproximativ 30000 de ani și a fost descoperit în probele de sol din extremitatea nord-estică a Siberiei.

Din păcate, în graba de a ajunge pe prima pagină a ziarelor, cercetătorii au uitat să pună la dispoziție studiul „In-depth study of Mollivirus sibericum, has new 30, 000-y old giant viruses infecting Acanthamoeba” care ar fi trebuit să apară în revista PNAS din 7 septembrie 2015. Cum SciNews.ro nu traduce comunicate de presă, articolul va fi actualizat doar atunci când studiul va deveni disponibil. Până atunci, în pofida știrilor alarmante despre „Cat de mare este riscul de infectie”, trebuie menționat că Mollivirus sibericum nu poate infecta celulele umane.

Actualizare 09.09.2015: Studiul care descrie virusul Mollivirus sibericum a devenit disponibil, iar rezumatul poate fi consultat gratuit pe pagina PNAS. Conform cercetării, virionul este aproape sferic, cu un diametru de 0,6µm (6 microni). Pentru a se încadra în categoria de „virus gigant”, un virus trebuie să aibă dimensiuni de peste 0,5µm. Până acum erau cunoscuți trei viruși de acest fel: Pithovirus sibericum cu o lungime de 1,5µm și un diametru de 0,5µm; și virușii Pandoravirus salinus și Pandoravirus dulciscare care au o lungime de aproximativ 1µm și un diametru de 0,5µm. Deci, Mollivirus sibericum poate fi considerat cel mai mic „virus gigant” descoperit până acum.

Dintre cei patru viruși, P. salinus și P. dulciscare au fost descoperiți în ape dulci din Chile și Australia, iar Mollivirus sibericum și Pithovirus sibericum în solul înghețat din Siberia. Niciunul nu poate infecta celulele umane, cercetătorii testându-i prin infectarea unor amibe, organisme unicelulare din genul Acanthamoeba.
Surse: CNRS, PNAS