Mormânt samnit descoperit la Pompeii

mormant samnit
Mormântul samnit din Pompeii / foto SSPES

Un mormânt samnit intact a fost descoperit în Pompeii de către arheologii Centrului Jean Bérard din Napoli. Orașul antic Pompeii este binecunoscut pentru tragica dispariție și vestigiile romane, dar descoperirea unui mormânt pre-roman aparținând culturii samniților este considerată remarcabilă. Coordonatorii cercetărilor susțin că un mormânt este rareori amplasat izolat, iar zona ar putea furniza și alte surprize.

Deși descoperirea a fost realizată în necropola Porta Ercolano, zonă aflată la periferia orașului antic Pompeii și folosită pentru ritualurile funerare de către romani, arheologii studiau defapt o arie în care se producea ceramică. Începută în urmă cu patru ani, cercetarea a condus la identificarea a trei ateliere de olărit foarte bine păstrate, încă folosite atunci când vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 d. Hr.

Săpăturile recente au condus însă la descoperirea unui mormânt samnit mult mai vechi, arheologii estimând o vechime de aproximativ 2400 de ani. Mormântul aparține unei femei cu o vârstă cuprinsă între 35 și 40 de ani și conține mai multe amfore și vase ceramice, probabil folosite pentru vin, alimente și cosmetice. Vasele par să fi provenit din alte regiuni ale Italiei antice, ceea ce demonstrează, în opinia arheologilor, legăturile comerciale din peninsulă.

samnit
Vase descoperite în mormântul samnit / foto SSPES

O primă datare sugerează că înhumarea s-a produs undeva la jumătatea secolului IV î.Hr. În acea perioadă, regiunea era locuită de o populație cunoscută sub numele de samniți, aflați în război cu romanii. Samniții vorbeau limba oscă, o limbă indo-europeană dispărută după cucerirea romană. Mormântul descoperit acum la Pompeii a supraviețuit însă, romanii construind peste el fără să îl deschidă. Mai mult, mormântul a supraviețuit bombardamentului din Al Doilea Război Mondial, doar lespezile care îl acopereau fiind crăpate.

Reprezentații sitului arheologic susțin că descoperirea este deosebit de importantă, tipul de înhumare fiind similar cu cel identificat la Paestum, un alt sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ultimele morminte samnite din Pompeii au fost descoperite în secolul XIX și nu erau la fel de bine păstrate. Arheologii susțin că un astfel de mormânt era rareori plasat izolat și își vor continua cercetările cu speranța descoperirii și altor vestigii pre-romane.
Sursă: Soprintendenza Speciale per Pompei