Vlad Țepeș este o figură istorică controversată, dar și cel mai cunoscut domnitor român prin asocierea cu personajul Dracula. O parte a aurei de legendă care îl înconjoară se datorează și faptului că locul în care a fost înhumat nu este cunoscut cu exactitate de către istorici. Dar un mormânt observat recent în Napoli ar putea rezolva acest mister.
În cadrul cercetărilor pentru lucrarea de licență, studenta Erika Stella a observat un mormânt neobișnuit în cimitirul mănăstirii Santa Maria la Nova din Napoli. Fotografiile pe care le-a realizat au fost trimise istoricului Raffaello Glinni care a concluzionat că reprezentările de pe piatra funerară nu sunt specifice unui nobil italian, ci aparțin familiei domnitoare române. Imaginea care a atras cel mai mult atenția este basorelieful care înfățișează un dragon.
Atât Vlad Țepeș, cât și tatăl său Vlad Dracul, au făcut parte din Ordinul Dragonului (Societas Draconistarum), un ordin cavaleresc care lupta pentru apărarea creștinătății. Conform datelor istorice cunoscute, Vlad Țepes a fost asasinat în luna decembrie 1476, dar locul în care a fost înmormântat nu este cunoscut cu exactitate. Se presupune că ar fi fost înhumat la Snagov sau la mănăstirea Comana din Giurgiu, ctitoria domnitorului.
Giandomenico Glinni, fratele lui Raffaello G. și cercetător al universității din Tallinn (Estonia), susține că a descoperit documente care atestă că Vlad Țepeș a fost luat prizonier de către turci, fiind ulterior răscumpărat de către Maria, una dintre fiicele sale căsătorită cu un nobil italian din Napoli.
Chiar dacă părți din poveste pot fi adevărate, pare greu de crezut că Vlad Țepeș ar fi putut ajunge în Italia neobservat, chiar dacă fiica sa ar fi răscumpărat doar trupul domnitorului de la turci pentru a îl înhuma. Cel mai probabil, mormântul descoperit la mănăstirea Santa Maria la Nova aparține unui nobil italian care făcea parte din Ordinul Dragonului. De altfel, Raffaello Glinni susține că și Ferrante D’Aragona, regele din Napoli între 1423 și 1494, ar fi făcut parte din același ordin. Oricum, ar fi necesară o analiză mai amănunțită a monumentului funerar și a rămășițelor umane pe care le-ar putea conține.
Surse: DailyMail, Il Mattino, Comana