Moto 360 – primul smartwatch cu Android Wear

Motorola Moto 360
Motorola Moto 360

Google a anunțat oficial Android Wear, o versiune adaptată pentru gadget-urile „purtabile”, iar Motorola a prezentat Moto 360, primul smartwatch din noua generație. Dispozitivele inteligente care pot fi purtate cu ușurință (wearables) sunt considerate de mulți drept următoarea revoluție în lumea tehnologiei. Ochelarii, ceasurile sau chiar sutienul inteligent promit să ne aducă o mulțime de informații și funcții în modalități cât mai simple, folosind forme și moduri de interacțiune familiare.

Ceasurile inteligente au fost testate de mai mulți producători de-a lungul timpului, dar niciun model nu a reușit să se impună în preferințele utilizatorilor. Interfața neadaptată pentru ecranul mic al unui ceas a fost principalul motiv de respingere al smartwatch-urilor.

Prin Android Wear, Google speră să rezolve această problemă oferind o interfață construită de la zero pentru ceasuri și control vocal pentru o interacțiune rapidă. În plus, sistemul va selecta și oferi acces rapid la cele mai importante notificări și informații relevante pentru utilizator. De exemplu, o întâlnire marcată în calendar va fi asociată cu date privind persoanele care participă, distanța până la locul respectiv și actualizări legate de acest eveniment.

Google susține că lucrează cu mai mulți producători de echipamente electronice și accesorii de modă pentru a dezvolta o serie întreagă de ceasuri cu Android Wear care să ajungă pe piață până la sfârșitul acestui an. Motorola, acum parte a corporației chineze Lenovo, a fost printre primele companii care a anunțat lansarea unui ceas cu Android Wear.

Moto 360 pornește de la design-ul și aspectul clasic al unui ceas mecanic, Motorola considerând că un astfel de dispozitiv trebuie să fie elegant și să nu distragă utilizatorul inutil de la activitatea zilnică. Ceasul va răspunde la comenzi vocale activate prin rostirea „OK Google”, permițând utilizatorului să realizeze căutări, să dicteze mesaje și să obțină informațiile care îl interesează.

Motorola nu a furnizat detalii cu privire la specificațiile exacte ale ceasului, autonomie și preț, dar susține că Moto 360 va fi disponibil în această vară într-o varietate de stiluri, construit din materiale de calitate.

Actualizare (5 septembrie): Motorola a dezvăluit specificațiile complete pentru Moto 360 și prețul oficial. Moto 360 are ecran de 1,56 inch la rezoluție 320 x 290 pixeli (205ppi) și protejat de sticlă Gorilla Glass 3, procesor TI OMAP3, 512 MB memorie RAM și 4 GB memorie internă. Bateria de 320 mAh ar trebui să asigure o zi de funcționare, ceasul putând fi încărcat wireless prin dock-ul inclus. Ceasul se poate conecta doar la telefoane cu Android 4.3 sau o versiune ulterioară.

Moto 360 vine în două versiuni cu carcasă de inox deschis și închis la culoare, precum și mai multe tipuri de brațară metalică sau de piele. Ceasul are 46mm în diametru, 11,5mm grosime și 49 grame, carcasa fiind certificată IP67 (poate fi scufundat în apă de până la 1m, pentru 30 de minute). Prețul Moto 360 pentru SUA este de 299 dolari, 79 dolari pentru alte brățări metalice și 29 dolari pentru cele de piele. În Europa, prețul oficial Moto 360 este de 250 Euro, aproximativ 1300 lei. Articolul va fi actualizat odată ce Moto 360 va ajunge în România.

Actualizare: Ceasul poate fi cumpărat în versiunile Motorola Moto 360 Grey și Black.

Din imaginile publicate, Moto 360 are un aspect elegant, ce îl aduce mai aproape de ceasurile de lux decât de smartphone-urile de plastic ieftin cu care ne-am obișnuit în ultima vreme. Conceptul este interesant, dar rămâne să vedem cum se va materializa și dacă Google va extinde utilizarea recunoașterii vocale și pentru limba română, în prezent comanda „OK Google” fiind disponibilă doar în engleză, franceză și germană.

Update:
O primă prezentare pentru Android Wear

și Jim Wicks, designer șef Moto 360, oferă câteva detalii despre ceasul Motorola

Surse: Motorola, Google