Motorola Razr 2019 – primul telefon flexibil care are sens

Motorola Razr
Motorola Razr

Motorola Razr s-a întors în 2019 la „originile sănătoase” ale mărcii și ar putea fi primul telefon flexibil a cărui existență se justifică. Spre deosebire de Samsung și Huawei, Motorola nu încearcă să facă din ceva mare, ceva și mai mare. Din ceva mare, Razr se transformă în ceva mic și elegant. Sau, dacă preferați invers, din ceva delicat și comod, în ceva mare și util. Motorola Razr nu este smartphone-ul perfect, dar este cel mai interesant model lansat în ultimii 10 ani.

Pentru cei care nu își amintesc, Motorola a lansat primul model RAZR V3 în 2004, continuând seria de telefoane „cu clapetă” începută cu primul telefon „clamshel” – Motorola StarTAC din 1996. Pe vremea aceea, Motorola era unul din principalii producători de telefoane mobile, o companie americană de succes. În prezent, Motorola face parte din portofoliul gigantului chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume.

Motorola Razr 2019 se întoarce la forma care a consacrat marca, dar beneficiind de avantajele oferite de noua tehnologie a ecranelor flexibile. Cum majoritatea utilizatorilor s-au obișnuit, ori nu au cunoscut altceva decât tastatura virtuală pe un ecranul tactil, tastatura fizică nu mai este necesară. Întreg telefonul desfăcut este acum un ecran pOLED de 6,2 inch (diagonală 15,74 cm, rezoluție 2142×876 pixeli, raport de aspect 21:9). Din păcate, ecranul este stricat de stupida „inovație” introdusă de Apple, respectiv decupajul în jurul difuzorului și camerei. Motorola susține că raportul de aspect de 21:9 oferă „CinemaVision”, o perspectivă ca la cinematograf. E greu de crezut că la cinema ați tolera un ecran tăiat într-o parte, dar se pare că pe utilizatorii de smartphone nu îi deranjează.

La fel ca originalul, noul Razr vine și cu un ecran secundar mai mic (gOLED de 2,7 inch/6,85 cm diagonală, rezoluție 600x800p, raport de aspect 4:3). Amplasat în partea din față, acesta oferă acces rapid la notificări pentru mesajele SMS și e-mail, precum și la camera foto. Motorola susține că acest ecran secundar va deveni în timp mult mai util, dar rămâne să vedem cât de mult va convinge dezvoltatorii de aplicații să îl folosească.

Razr are două camere, cea principală de 16 MP și cea secundară de 5MP. Cum telefonul poate fi folosit în modul pliat pentru a realiza autoportrete („selfie-uri”) cu camera principală și ecranul secundar, camera de 5MP va fi folosită probabil mai mult pentru apelurile video.

În privința celorlalte dotări, Razr vine cu Android 9, un chipset Qualcomm Snapdragon 710 (Octa-Core, 2,2 GHz), 6 GB memorie RAM, 128 GB memorie internă și o baterie de 2510 mAh ce nu poate fi scoasă. Este important de menționat că Razr nu are cartelă SIM, folosind standardul eSim. Asta înseamnă că, pentru moment, poate fi folosit în România doar în rețeaua Orange.

Un alt aspect important este prețul: 1500 USD în America și estimat în jur de 1680 Euro în Europa, adică aproximativ 8000 lei în România. Nici modelul lansat în 2004 nu era ieftin, dar noul Razr se plasează clar drept un produs de lux. Pentru fani, nostalgici și pasionați de tehnologie, prețul va fi probabil considerat rezonabil. Pentru restul utilizatorilor, rămâne să așteptăm ca designul Razr să își dovedească utilitatea și să fie adoptat la scară largă de mai mulți producători.

Sursă: Motorola