Murusraptor barrosaensis, un nou megaraptor din Patagonia

Murusraptor barrosaensis
Murusraptor barrosaensis / ilustrație Jan Sovak

Patagonia nu este doar tărâmul celui mai mare dinozaur care a trăit vreodată, ci se dovedește a fi și ținutul mai multor specii de dinozauri carnivori de talie mare. Murusraptor barrosaensis a fost descoperit în Argentina și este un megaraptor, un dinozaur carnivor de peste 6 metri lungime cu gheare mari și puternice. Cercetătorii speră ca descrierea sa să ajute la mai buna înțelegere a grupului Megaraptoridae, dinozauri cu o evoluție încă controversată.

Fosilele care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite în formațiunea geologică Sierra Barrosa din provincia Neuquén, Argentina. Stratul fosil datează din Coniacian, o perioadă din Cretacicul târziu (superior) din urmă cu aproximativ 89 – 86 milioane de ani. Paleontologii au reușit să recupereze o mare parte din craniu, inclusiv dinți, 12 vertebre, 11 coaste, tibia dreaptă și părți din membrele superioare și bazin. Numărul mare de fosile le-a permis cercetătorilor o analiză amănunțită și o descriere destul de cuprinzătoare a dinozaurului.

Astfel, specimenul Murusraptor barrosaensis nu pare să fi fost adult, dar avea o lungime totală estimată între 6 – 6,5 metri. Ca și alți megaraptori, dinozaurul se remarcă prin ghearele de mari dimensiuni. Autorii cercetării susțin că Murusraptor barrosaensis ar fi fost mai mare și mai agil decât Megaraptor namunhuaiquii, primul megaraptor descoperit la numai 30 km distanță în formațiunea Rio Neuquen, și comparabil cu Aerosteon riocoloradense (formațiunea Anacleto) și Orkoraptor burkei (formațiunea Pari Aike).

Patagonia este binecunoscută pentru numărul mare de dinozauri descoperiți, inclusiv cel mai mare dinozaur din lume. Pe lângă imenșii dinozauri erbivori, cercetări recente relevă și multitudinea de dinozauri carnivori, cum ar fi Gualicho shinyae – un T. rex din Patagonia. Studiul care descrie specia Murusraptor barrosaensis a fost publicat în revista cu acces gratuit PLoS ONE sub titlul „A New Megaraptoran Dinosaur (Dinosauria, Theropoda, Megaraptoridae) from the Late Cretaceous of Patagonia”.
Sursă: PLoS ONE