Nanuqsaurus hoglundi, poreclit și „tiranozaurul pigmeu”, este o nouă specie de dinozaur descoperită printre fosilele vechi de 70 milioane de ani din Alaska. Spre deosebire Tyrannosaurus Rex, de ruda sa mult mai celebră, Nanuqsaurus hoglundi avea un craniu de 60 cm, față de 150 cm la T. rex. Deși mult mai mic decât alți dinozauri înrudiți, N. hoglundi nu era chiar „pitic”, un exemplar adult având o lungime estimată la 5m.
Descoperirea este considerată foarte importantă, nu doar pentru că este o specie nouă pentru știință, ci și pentru că fosilele au fost identificate în una dintre cele mai nordice zone, formațiunea geologică Prince Creek din Alaska. Paleontologii consideră că descrierea dinozaurului oferă date și despre ecosistemul zonei subpolare din Cretacicul târziu, un mediu foarte diferit acum aproximativ 70 de milioane de ani, față de cel pe care îl cunoaștem în prezent.
De altfel, dimensiunea mai mică a lui Nanuqsaurus hoglundi, față de tiranozaurii descoperiți la latitudini medii în America și Asia, este pusă pe seama adaptării la condițiile de climă din Alaska. Descoperirea în sine are o poveste interesantă, în anul 2006 paleontologii recoltând tone de eșantioane de sol din formațiunea Prince Creek pentru a le studia la Muzeul Perot din Texas. Inițial, fragmentele au fost atribuite unei specii deja cunoscute, după un an de studii și comparații cu alte specii, paleontologii putând susține cu certitudine că au descoperit o nouă specie.
Denumirea Nanuqsaurus hoglundi a fost formată din cuvântul „nanuq”, urs polar în limba populației indigene din Alaska, „sauros” („șopârlă” în greacă) și hoglundi, în onoarea filantropului Forrest Hoglund. Totuși, la acest moment, descrierea speciei se bazează doar pe câteva fragmente din craniu, dar paleontologii vor continua să cerceteze zona Prince Creek în speranța că vor reuși să găsească și alte fosile ale dinozaurului Nanuqsaurus hoglundi.
Sursă: PLoS ONE