NASA InSight a plecat spre Marte (video)

InSight
Sonda robotică NASA InSight / foto NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin

Misiunea NASA InSight a fost lansată spre Marte de o rachetă Atlas V în data de 5 mai 2018. Sonda robotică este programată să ajungă pe suprafața Planetei Roșii în data de 26 noiembrie 2018, fiind însoțită în călătorie de doi nano-sateliți Mars Cube One. Dacă va reuși să amartizeze cu bine, InSight va studia interiorul planetei Marte timp de cel puțin doi ani.

În data de 5 mai 2018, la ora 11:05 UTC (14:05 ora României), o rachetă United Launch Alliance (ULA) Atlas V 401 a lansat misiunea NASA InSight de la Baza Aviației Vandenberg din California.

După aproximativ o oră și 30 de minute, sonda spațială InSight și cei doi nano-sateliți Mars Cube One (MarCO) s-au separat de treapta superioară Centaur și au pornit o călătorie de peste șase luni către Marte.

InSight este prescurtarea pentru Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport sau „Explorarea interiorului utilizând investigații seismice, geodezie și transferul căldurii”. Misiunea ar trebui să ofere date despre interiorul planetei Marte și să ajute la înțelegerea mai bună a formării planetelor telurice în Sistemul Solar și a exoplanetelor terestre în alte sisteme. Cei doi nano-sateliți (CubSats) Mars Cube One sunt denumiți MarCO-A și MarCO-B, fiind porecliți Wall-E și Eva pornind de la caracterele Pixar, și sunt primii de acest fel trimiși pe o altă planetă.