Modulul Nauka a ajuns cu bine la Stația Spațială Internațională (ISS), după 17 ani de la data la care a fost propus și mai multe peripeții pe parcurs. Nauka ar trebui să asigure noi facilități pentru experimente în spațiu, inclusiv în afara ISS cu ajutorul unui nou braț robotic european.
Denumirea oficială completă a noului segment este Modulul Laborator Multifuncțional (MLM, Многофункциональный лабораторный модуль, Multifunctional Laboratory Module), dar este mai bine cunoscut drept Nauka (Наука, „Știință” în limba rusă). Inițial propus în anul 2004 pentru a fi lansat în 2007, modulul a fost a afectat de o serie de probleme tehnice și organizatorice. În cele din urmă, modulul Nauka a fost lansat de o rachetă Proton-M de la Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, în data de 21 iulie 2021, la ora 14:58 UTC (19:58 ora locală, 17:58 ora României).
Deși lansarea a fost perfectă, Nauka pare să fi avut probleme cu sistemul de propulsie în călătoria către ISS. Cu ceva emoții, modulul a fost andocat la ISS în data de 9 iulie 2021, la ora 13:29 UTC (16:29 ora României).
După câteva ore, aproximativ la 16:34 UTC (19:34 la București), propulsoarele Nauka s-au activat singure și au determinat rotirea întregii stații spațiale. Echipa de la sol a reușit să contracareze rotația cu ajutorul propulsoarelor de la modulul Zvezda și nava cargo Progress MS-16. Deși a fost declarată o „urgență în spațiu”, astronauții nu au fost considerați în pericol, nefiind necesară mutarea lor în capsulele spațiale Soyuz și Crew Dragon care i-ar fi putut aduce acasă.
În cele din urmă, trapa modului Nauka a fost deschisă în data de 31 iulie 2021, cosmonauții Roscosmos Oleg Novitskiy și Pyotr Dubrov fiind primii care au pătruns în interiorul său.
Ca modul al ISS, Nauka ar trebui să asigure noi porturi de andocare pentru capsulele spațiale Soyuz și Progress, să contribuie la controlul mișcării de rotație a stației, să stocheze combustibil, să asigure producția de oxigen pentru astronauți și, desigur, să ofere spațiu pentru variate experimente științifice. În exteriorul Nauka se află amplasat ERA (European Robotic Arm), un braț robotic operat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Acesta va fi folosit pentru plasarea de experimente în exteriorul ISS și pentru diverse lucrări de mentenanță.
Pentru integrarea completă a modulului Nauka în Stația Spațială Internațională, cosmonauții Roscosmos trebuie efectueze mai multe activități extra-vehiculare (EVA), să iasă de câteva ori în spațiu pentru a conecta diversele componente externe.