Necesarul de ore de somn în funcție de vârstă

ore de somn
Câte ore de somn sunt suficiente?

De câte ore de somn avem nevoie? Necesarul de ore de somn variază în funcție de vârstă, iar ultimele recomandări stabilesc durata optimă diferențiind mai bine între mai multe grupe de vârstă. Recomandările privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation în urma analizei sistematice a studiilor științifice existente și consultărilor cu medici și specialiști din mai multe domenii.

Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:

  • nou-născuți (vârstă de la 0 la 3 luni) durata recomandată de somn a fost restrânsă între 14 și 17 ore, anterior era între 12 și 18 ore;
  • sugari (între 4 și 11 luni) intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior între 14 și 15 ore;
  • copii mici (1 – 2 ani) durată de somn recomandată între 11 și 14 ore, anterior 12-14 ore;
  • preșcolari (de la 3 la 5 ani) între 10 și 13 ore de somn pe zi, anterior între 11 și 13;
  • copii școlari (între 6 și 13 ani) necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore;
  • adolescenți (vârstă între 14 și 17 ani) durată de somn recomandată între 8 și 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore;

În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn. Chiar dacă recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, în special în privința studenților.

Desigur, fiecare persoană poate avea un necesar propriu de somn în funcție de o multitudine de factori, iar recomandările privind durata optimă a somnului pot fi vizualizate în următorul tabel.

durata somn
Necesarul de ore de somn în funcție de vârstă

Studiul „National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary” a fost publicat în Sleep Health: The Official Journal of the National Sleep Foundation.
Surse: National Sleep Foundation, Sleep Health