Noduli de mangan descoperiți în Oceanul Atlantic

Noduli de mangan
Noduli de mangan în Oceanul Atlantic / foto Nils Brenke, CeNak

Oamenii de știință aflați la bordul vasului german de cercetare SONNE au descoperit o nouă zonă cu noduli de mangan, posibil cel mai mare depozit de acest fel din Oceanul Atlantic. Nodulii polimetalici, denumiți în mod curent noduli de mangan, sunt concrețiuni formate din mangan și alte metale pe fundul oceanelor. Posibilitatea exploatării lor comerciale a generat o adevărată „goană după aur” în anii ’60-’70, dar acum sunt priviți mai mult drept capsule ale timpului ce ce pot oferi informații importante despre evoluția climei și schimbările ce au avut loc pe Pământ.

Ca orice concrețiune, nodulii de mangan se formează atunci când în jurul unui nucleu se depun straturi succesive care se cristalizează în timp. În acest caz, nodulii polimetalici se formează prin depunerea metalelor, în principal mangan, dar și fier, cupru, zinc, nichel sau cobalt. Descoperirea unor suprafețe vaste cu noduli de mangan în Oceanul Pacific a declanșat o cursă pentru identificarea soluțiilor competitive de exploatare comercială, dar eforturile au fost sistate în anii ’70 odată cu scăderea costurilor la minele terestre.

Vasul SONNE se afla într-o misiune de cercetare pentru a culege date despre viețuitoarele care trăiesc în adâncurile Atlanticului tropical și tectonica plăcilor, dar instrumentul care colecta probe s-a întors cu o captură inedită. După o scufundare la o adâncime de peste 5000m, au fost recuperați mai mulți noduli de mangan, iar fotografiile au confirmat existența unui vast depozit.

nodul polimetalic
Nodul de mangan / foto Thomas Walter

Nodulii de mangan descoperiți au dimensiuni ce variază între cea a unei mingi de golf și o bilă de bowling. Având o rată de creștere cuprinsă între 1 și 5 milimetri la un milion de ani, se estimează că unii noduli ar putea avea o vechime de până la 10 milioane de ani. Cercetătorii speră ca studierea lor să ofere informații despre condițiile de mediu în care s-au format, oferind o perspectivă nouă asupra istoriei Pământului. În 2015, vasul SONNE va efectua mai multe expediții pentru a studia depozitele de noduli de mangan din Oceanul Pacific, în încercarea de a stabili rolul lor în ecosistemul marin și riscurile de mediu ce ar putea apărea dacă s-ar încerca exploatarea.
Sursă: GEOMAR