Nokia 8 – prețul revenirii în top

Nokia 8
Nokia 8 în patru culori: Polished Blue, Polished Copper, Steel, Tempered Blue

Nokia 8 ar trebui să readucă gloria de odinioară a mărcii finlandeze, cel puțin așa speră HMD Global. Noul smartphone este realizat din aluminiu, are trei camere foto cu optică ZEISS și tehnologia Nokia OZO Audio. Susținut de ultima versiune Android și un procesor puternic, Nokia 8 dorește să concureze cele mai performante telefoane ale momentului, inclusiv în privința prețului.

Marca Nokia este deținută de compania finlandeză HMD Global, care a lansat până acum modelele Nokia 150, Nokia 6, Nokia 5, Nokia 3 și neinspiratul Nokia 3310 2017. Dacă aceste modele erau ieftine sau de clasă medie, Nokia 8 se dorește a fi un telefon de top. Are ecran IPS LCD de 5,3 inchi (13,46 cm, rezoluție 2560 x 1440 pixeli), chipset Qualcomm Snapdragon 835 (MSM8998 cu procesor Quad-Core 2,36 GHz + Quad-Core 1,9GHz – 2,45 GHz și GPU Adreno 540), 4 GB memorie RAM (6 GB pentru versiunea Gloss Blue), 64 GB spațiu de stocare (128 GB pentru Gloss Blue) și suport pentru card MicroSD de până la 256 GB. Exceptând ecranul mai mic, specificațiile sunt identice cu cele ale modelelor Samsung Galaxy S8 și Galaxy S8+.

Nokia 8 are însă trei camere de 13MP cu optică ZEISS. Una din camerele principale amplasate în partea din spate are senzor color și stabilizare optică a imaginii (OIS), iar cealaltă este monocromă și ar trebui să asigure fotografii de calitate ridicată în condiții de iluminare scăzută. Telefonul are bliț și la camera secundară (frontală), fapt ce permite realizarea de fotografii cu ambele camere (denumite #Bothie de Nokia) chiar și în întuneric. De altfel, producătorul mizează pe tehnologia care permite folosirea camerelor în același timp, fiind recomandate celor care vor să realizeze transmisii în direct în care să apară și ei alături de peisajul filmat.

Chiar dacă este de admirat efortul depus de inginerii HMD Global, această funcție reprezintă mai degrabă o cerință de nișă, nicidecum o caracteristică care să ofere un avantaj în fața altor smartphone-uri de top. Față de alte telefoane cu Android, Nokia 8 are avantajul de a veni cu ultima versiune Android Nougat 7.1.1 fără modificări inutile și promisiunea unor „actualizări lunare de securitate”. Un alt atu ar fi carcasa de aluminiu, telefonul având dimensiunile 151,5 x 73,7 x 7,9mm și o greutate de 160 grame. Bateria este de 3090 mAh, modelul are conectivitate 4G LTE, USB 3.1 de tip C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac și conector audio de 3,5 mm.

Pentru toate acestea, Nokia 8 este vândut din septembrie în Europa la un preț de 599 Euro (~2740 lei). Galaxy S8 costă peste 3000 lei, dar are în plus rezistența mult mai bună la apă și praf (certificare IP68 față de IP54). În final, Nokia 8 pare un telefon bine construit, performant și cu aspect plăcut. Dacă căutați un smartphone de top cu Android, merită să îl luați în considerare.

Sursă: HMD Global