Nori misterioși pe Marte

nori pe marte
Nori misterioși pe Marte / imagine Grupo Ciencias Planetarias (GCP) – UPV/EHU

Mai mulți astronomi amatori au semnalat apariția unor nori misterioși pe Marte, iar cercetătorii au încercat să explice fenomenul. Însă, cele două posibile cauze considerate probabile sfidează cunoștințele de până acum despre atmosfera planetei Marte. În căutarea unui răspuns, oamenii de știință au descoperit în arhivele de fotografii ale Planetei Roșii și alte apariții similare, adâncind și mai mult misterul norilor de pe Marte.

Formațiunile de mare altitudine, similare unor nori, au fost remarcate prima dată în martie-aprilie 2012 de mai mulți astronomi amatori. Astfel, deasupra regiunii Terra Cimmeria, în mai puțin de 10 ore, au fost fotografiat un fel de nor foarte luminos. Fenomenul s-a produs la 200 – 250 km de suprafața planetei, o altitudine de cel puțin două ori mai mare decât alte evenimente similare observate și explicate anterior.

nor pe marte
Fenomen similar observat pe 17 mai 1997 de Hubble / imagine JPL/NASA/STScI

Norii semnalați în două situații în martie și aprilie 2012 se întindeau pe o distanță de 500 până la 1000 km, pe direcțiile nord-sud și est-vest, și au persistat aproximativ 10 zile. Cea mai simplă explicație ar putea fi formarea unui vârtej care a ridicat praful de la suprafața planetei. Dar, în nicio situație documentată până acum, praful nu s-a ridicat la mai mult de 50 km în atmosferă.

Conform unui nou studiu publicat în revista Nature, fenomenul s-ar putea datora unor particule de gheață sau unei aurore marțiene. În primul caz, fragmente foarte mici de gheață carbonică sau vapori de apă care au înghețat ar fi putut să ajungă la acea altitudine, dar temperatura ar trebui să fie mult mai mică decât se estimase până acum pentru acea regiune din atmosferă. Pentru cea de-a doua situație, deși aurore se formează pe Marte în urma interacțiunii dintre vântul solar și câmpul magnetic al planetei, nu au fost descoperite dovezi suplimentare care să confirme această ipoteză.

Pentru moment, originea exactă a fenomenului nu și-a găsit răspunsul, dar cercetătorii speră ca MAVEN și Mangalyaan, sondele spațiale care studiază atmosfera, să ofere mai multe detalii care să ajute la elucidarea misterului.

Surse: Nature, Nature News, ESA