Nucleul intern al Pământului ar avea un miez diferit

nucleul intern
Nucleul intern al Pământului este format din două zone / ilustrație Lachina Publishing Services

Nucleul intern al Pământului ar putea avea, la rândul său, un nucleu, susține o nouă cercetare publicată în revista Nature Geoscience. Conform cercetătorilor americani și chinezi, nucleul intern are în centru o structură diferită, formată din cristale de fier cu o altă orientare decât în restul nucleului. Cum regiunea centrală a planetei noastre nu poate fi studiată direct, concluziile se bazează pe analiza undelor seismice provocate de cutremure și necesită continuarea cercetărilor pentru confirmare.

Datele de până acum sugerează că Pământul are o structură alcătuită din trei straturi principale: nucleu, manta și scoarță. Nucleul începe de la o adâncime de cca. 2900 km de scoarță și era considerat să fie format din două componente: nucleu extern și nucleu intern. Cel din urmă începe de la o adâncime de aproximativ 5100 km și are un diametru de cca. 2400 km, fiind mai mic decât Luna.

earth inner structure
Structura internă a Pământului / imagine Northwestern University

Cercetătorii universităților Illinois (SUA) și Nanjing (China) au examinat datele culese în perioada 1992 – 2012, folosind undele seismice provocate de cutremure în același fel în care medicii utilizează ultrasunetele pentru a vedea în interiorul corpului uman. Spre deosebire de alte studii, echipa de oameni de știință nu a folosit datele din unda de șoc inițială a cutremurelor, ci undele care se transmit după aceasta.

Rezultatele analizei sugerează că nucleul interior al Pământului are un miez cu un diametru estimat la jumătate din cel total, aproximativ 1200 km. În această regiune centrală, cristalele de fier sunt orientate pe direcția est-vest, în timp ce în partea exterioară a nucleului interior sunt orientate nord-sud. Mai mult, cristalele de fier din centru par să se comporte diferit decât cele din regiunea externă a nucleului interior, ceea ce ar putea sugera că au o structură diferită sau se află într-o fază distinctă.

Dacă teoria propusă va fi confirmată și de alte cercetări, studierea acestor zone diferite ale nucleului interior al Pământului ar putea oferi indicii importante despre istoria și evoluția planetei noastre. Studiul „Equatorial anisotropy in the inner part of Earth’s inner core from autocorrelation of earthquake coda” a fost publicat în revista Nature Geoscience din 9 februarie 2015.
Surse: University of Illinois, Nature Geoscience