Octopus bimaculoides este cunoscută drept caracatița cu două pete din California, iar o nouă cercetare a demonstrat că pielea sa poate percepe lumina fără intervenția sistemului nervos central. Caracatița folosește proteine întâlnite și în retină, dar pielea sa nu oferă același nivel de detaliu precum ochii. În schimb, pielea poate detecta schimbări în intensitatea luminii, fapt ce i-ar putea permite să răspundă rapid la schimbările de mediu și să se camufleze.
Caracatițele sunt recunoscute pentru abilitatea de a își schimba culoarea, tiparul și textura pielii, atât pentru a se camufla, cât și pentru a comunica. Considerate drept cele mai inteligente, mai mobile și mai mari dintre moluște, aceste cefalopode se folosesc de ochi aproape umani pentru percepe mediul și a transmite semnale către organele pigmentate din piele, denumite cromatofori, care se dilată și contractă pentru a își modifica aspectul.
Reacția cromatoforilor din pielea cefalopodelor la lumină a fost observată de mai mult timp, dar mecanismul exact nu a fost descifrat, fenomenul fiind pus pe seama semnalelor primite de la ochi și transmise prin intermediul sistemului nervos central. Acum, cercetătorii universității California – Santa Barbara au folosit un eșantion de piele al speciei Octopus bimaculoides pentru a observa dacă răspunde la lumină. Atunci când fragmentul de fragmentul de țesut a fost expus la lumină, cromatoforii s-au dilatat și și-au schimbat culoarea. Dacă sursa de lumină era întreruptă, cromatoforii reveneau la dimensiunea și culoarea inițială.
Utilizând lumină cu diverse lungimi de undă, cercetătorii au stabilit că pielea reacționează cel mai repede la lumina albastră. Experimentele moleculare au arătat că pielea caracatiței produce rodopsină, o proteină sensibilă la lumină din grupul opsinelor întâlnită de obicei în retină. Descoperirea sugerează existența unui mecanism denumit de către cercetători Light-Activated Chromatophore Expansion (LACE – dilatarea cromatoforilor activată de lumină) care ar putea fi întâlnit și la alte specii înrudite.
Studiul „Eye-independent, light-activated chromatophore expansion (LACE) and expression of phototransduction genes in the skin of Octopus bimaculoides” a fost publicat în Journal of Experimental Biology.
Surse: University of California – Santa Barbara, Journal of Experimental Biology
updated