Opoziția lui Marte 2018

Opozitia lui Marte
Soarele, Pământul și Marte la opoziție sunt pe aceeași linie, dar nu și în același plan / ilustrație NASA

În 2018, opoziția lui Marte are loc în data de 27 iulie, dar Planeta Roșie va fi la cea mai mică distanță față de Pământ în data de 31 iulie. Această perioadă este potrivită pentru observarea planetei, Marte apărând mai mare și mai strălucitor decât de obicei. Nu, nu o să fie la fel de mare ca Luna.

Așa cum explicam și în urmă cu doi ani (Marte la opoziție 2016), evenimentul astronomic „opoziția lui Marte” are loc atunci când Planeta Roșie și Soarele se află în părți opuse față de Pământ. Marte se află la opoziție o dată la 778 zile (2 ani, o lună și 18 zile), dar orbitele eliptice ale planetelor fac ca opoziția să nu corespundă cu cea mai mică apropiere dintre Marte și Terra.

În 2018, planeta va apărea mai mare și mai luminoasă în perioada 27 – 30 iulie, cu data exactă a opoziției pe 27 iulie, dar distanța cea mai mică față de Pământ se va înregistra pe 31 iulie (aproximativ 57,6 milioane kilometri).

Planeta Marte va putea fi observată după apusul Soarelui până la răsărit, deplasându-se de la Sud-Est, spre Sud și Sud-Vest. În data de 27 iulie, Marte ar trebui să fie ușor de reperat, aflându-se sub Luna care trece prin cea mai lungă eclipsă totală a secolului. Următoarea apropiere a lui Marte de Pământ va avea loc în data de 6 octombrie 2020, când planeta se va afla la 62,07 milioane kilometri de Terra.


Sursă: NASA