Deși este prescris frecvent, paracetamolul nu este mai bun decât un placebo în tratarea durerilor lombare, susține un nou studiu realizat în Australia. Durerea lombară, cunoscută drept lumbago, afectează majoritatea oamenilor cel puțin o dată în viață. De cele mai multe ori, medicii prescriu paracetamolul ca prim analgezic pentru durerile lombare acute. Totuși, susțin cercetătorii australieni, nu existau dovezi clare care să susțină această recomandare.
Pentru a clarifica eficiența paracetamolului în tratarea durerilor lombare, National Health and Medical Research Council of Australia și GlaxoSmithKline Australia au finanțat un studiu în 235 cabinete medicale din Sydney, între noiembrie 2009 și martie 2013. La cercetare au luat parte 1652 persoane care au fost împărțite aleator în trei grupuri.
Pacienții din primul grup au primit trei doze de paracetamol zilnic (3990 mg paracetamol pe zi), timp de până la patru săptămâni. Persoanele din grupul secund au fost instruite să folosească paracetamolul doar atunci când resimt dureri lombare, maxim 4000 mg paracetamol pe zi. Evident, cei din ultima categorie au primit un placebo.
Conform autorilor studiului, nu au fost constatate diferențe semnificative între cele trei grupuri în privința timpului de vindecare. În medie, pacienții din primele două grupuri au avut nevoie de 17 zile, iar cei din grupul trei de 16 zile pentru recuperare. Mai mult, paracetamolul nu a avut efecte pozitive pe termen scurt în reducerea nivelului durerii, restabilirea mobilității sau îmbunătățirea somnului.
Dr. Christopher Williams, coordonatorul studiului, susține că analgezicele simple precum paracetamolul ar putea să nu fie așa de importante în controlul durerilor lombare. De asemenea, autorii susțin că rezultatele studiului ar trebui să conducă la reconsiderarea prescrierii paracetamolului pentru lumbago.
Totuși, cercetarea nu a reușit să explice de ce paracetamolul nu are efectul dorit pentru lumbago, dar ajută la tratarea altor tipuri de durere. Alți cercetători, printre care Bart Koes și Wendy Enthoven (Erasmus UMC Rotterdam), susțin că studiul a fost foarte bine realizat, dar ar fi necesare și alte cercetări pe eșantioane diferite de populație pentru a confirma rezultatele.
Cercetarea a fost publicat în revista medicală The Lancet sub titlul „Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial”. Un scurt interviu cu medicul Christopher Williams poate fi ascultat în înregistrarea următoare.
Sursă: The Lancet