Pasărea-clopot albă ar emite cele mai puternice chemări înregistrate până acum de cercetători la o pasăre. Parte a ritualurilor de împerechere, chemările au o intensitate a sunetului ce depășește 100 decibeli. Valoarea este cu atât mai impresionantă dacă avem în vedere că pasărea este de dimensiunea unui porumbel.
Specia Procnias albus este cunoscută în mod obișnuit drept „araponga-da-Amazônia” în limba portugheză, „white bellbird” în limba engleză și pasărea-clopot albă în limba română. Așa cum sugerează numele portughez, habitatul natural al speciei sunt pădurile Amazoniene din Brazilia, Venezuela, Guiana Franceză și Surinam.
Echipa coordonată de biologul Jeffrey Podos (Universitatea Massachusetts-Amherst) a înregistrat atât specia Procnias albus, cât și specia Lipaugus vociferans – piha țipătoare. Conform datelor publicate, pasărea-clopot albă emite sunete cu cel puțin 9 decibeli (dB) mai puternice decât specia Lipaugus vociferans.
Astfel, masculii speciei Procnias albus emit două tipuri de chemări în cadrul ritualurilor de împerechere. Primul tip de chemare are o intensitate medie de 108.9 ± 2.3 dB, putând ajunge până la 116.7 ± 1.0 dB. Cel de-al doilea tip de chemare are o intensitate medie de 116.6 ± 3.6 dB și poate atinge 125.4 ± 1.7 dB.
Pentru a înțelege aceste valori, iată câteva exemple de niveluri de zgomot: conversație obișnuită – 40-60 dB, autoturism – 70-80 dB, avion – 140-150 dB. Expunerea prelungită la sunete cu o intensitate de peste 85 dB poate cauza afectarea permanentă a auzului.
Sunetele păsărilor-clopot albe sunt astfel și mai impresionante dacă luăm în considerare că specia nu este mai mare decât un porumbel, un exemplar cântărind aproximativ 250 grame. Studiul „Extremely loud mating songs at close range in white bellbirds” a fost publicat în revista Current Biology din 21 octombrie 2019.
Sursă: Current Biology