Pelvisul femeilor crește și descrește odată cu vârsta

dezvoltarea bazinului
Dezvoltarea pelvisului la femei și bărbați de la naștere și până la bătrânețe / imagine University of Zurich

Într-un studiu privind adaptarea obstetrică a bazinului, cercetătorii Universității Zurich susțin că pelvisul femeilor crește și descrește odată cu înaintarea în vârstă. Această adaptare a dimensiunilor pelvisului ar fi soluția evolutivă pentru așa numita „dilemă obstetrică” și poate oferi indicii cu privire la dificultățile nașterii în funcție de vârstă.

Conform studiului, dezvoltarea pelvisului este similară la bărbați și femei până la pubertate. Odată cu schimbările hormonale asociate acestei perioade, pelvisul femeilor începe să se dezvolte rapid până la vârsta de 20 – 30 de ani. Până la sfârșitul pubertății, pelvisul femeilor este cu aproximativ 25% mai mare decât cel al bărbaților. Aceste modificări au relevanță obstetrică, permițând femeilor o naștere mai ușoară.

Morfologia bazinului la femei trebuie să rezolve „dilema obstetrică: locomoția bipedă eficientă necesită un pelvis îngust, dar nașterea unor copii cu creier/corp dezvoltat este permisă doar de un bazin lat. Prin urmare, susțin autorii studiului, pelvisul femeilor își adaptează dimensiunile în „anii fertili”, perioada dintre pubertate și menopauză. După vârsta de 40 de ani, pelvisul femeilor revine la un mod de dezvoltare similar cu cel al bărbaților, fapt ce conduce la reducerea semnificativă a dimensiunilor obstetricale.

Cercetătorii presupun că acest proces este controlat de modificarea nivelurilor hormonale și nu depinde atât de mult de moștenirea genetică. În cadrul cercetării, au fost utilizate tomografii computerizate obținute de la 275 persoane, imaginile surprinzând dezvoltarea pelvisului din ultimele stadii intrauterine și până la o vârstă înaintată. În clipul următor se poate observa modificarea dimensiunilor pelvisului la femei în comparație cu bărbații în diferite etape ale vieții.

Studiul „Developmental evidence for obstetric adaptation of the human female pelvis” a fost publicat în revista PNAS.
Surse: PNAS, University of Zurich