Pentecopterus decorahensis – un scorpion de mare foarte mare

Pentecopterus
Pentecopterus decorahensis / ilustrație Patrick Lynch

În urmă cu 467 milioane de ani, Pentecopterus decorahensis trebuie să fi fost un prădător de temut. Având o lungime de până la 170 cm, scorpionul de mare era înzestrat cu brațe mari și puternice pentru a prinde prada, dar și cu un „scut” ce îi apăra capul. Pentecopterus decorahensis este considerat cel mai vechi scorpion de mare descoperit până acum, sugerând că evoluția grupului din care face parte a început cu 10 milioane de ani mai devreme decât se credea anterior.

Noua specie face parte din ordinul Eurypterida, un grup de artropode preistorice considerate printre strămoșii homarilor, păinjenilor și căpușelor actuale. Cercetări recente sugerează că Eramoscorpius brucensis ar putea fi o specie de tranziție, în timp ce Aegirocassis benmoulae era un artropod gigant. Cu o lungime de până la 1,7m, Pentecopterus decorahensis ar fi fost printre cele mai mari artropode din ordinul Eurypterida.

Noua specie a fost descrisă pornind de la peste 150 de fragmente fosile descoperite în formațiunea geologică Winneshiek din Iowa, aflată în craterul unui meteorit și acoperită în cea mai mare parte de apele râului Upper Iowa. Având fosile atât de la exemplare adulte, cât și de la pui, paleontologii și-au putut forma o imagine mai clară asupra speciei.

Pentecopterus era un prădător de dimensiuni mări ce trăia în mările și oceanele de la începutul Paleozoicului, în urmă cu aproximativ 467 milioane de ani. Specia era caracterizată de corpul îngust, capul protejat de o platoșă lungă și brațe mari și puternice. Aspectul său le-a adus aminte cercetătorilor de penteconter, o galeră grecească de luptă, de unde și denumirea Pentecopterus.

Autorii cercetării consideră că descoperirea speciei demonstrează o diversitate mare a artropodelor din ordinul Eurypterida încă de la începuturi. Studiul „The oldest described eurypterid: a giant Middle Ordovician (Darriwilian) megalograptid from the Winneshiek Lagerstätte of Iowa” a fost publicat în revista cu acces gratuit BMC Evolutionary Biology.
Surse: BMC Evolutionary Biology, Yale University