Perseverance a amartizat (video)

Perseverance
Prima imagine surprinsă de Perseverance / foto NASA

Vehiculul de explorare Perseverance a amartizat cu succes în craterul Jezero de pe Marte. Misiunea NASA Mars 2020 face astfel primul pas către cea mai ambițioasă încercare de explorare a planetei de până acum, colectarea de probe de sol care să fie trimise pe Pământ pentru studiu. Alături de Hope și Tianwen-1, Mars 2020 devine a treia misiune care ajunge cu bine la Planeta Roșie în acest an.

Misiunea NASA Mars 2020 este compusă din vehiculul de explorare (rover) Perseverance (Perseverență) și mini-elicopterul Ingenuity (Ingeniozitate). O rachetă Atlas V a lansat-o în data de 30 iulie 2020, la ora 11:50 UTC (14:50 ora României).

În data de 18 februarie 2021, Perseverance a intrat în atmosfera planetei și a reușit să amartizeze cu bine în craterul Jezero.

NASA susține că Perseverance va continua misiunea începută de Curiosity, căutând indicii ale condițiilor prielnice vieții din trecutul îndepărtat al planetei. De asemenea, va căuta să identifice și potențiale urme fosile ale vieții de pe Marte. Pentru prima dată, NASA a inclus în misiune și un vehicul de zbor pe o altă planetă. Ingenuity (1,8 kg) va furniza imagini pentru stabilirea traseului optim pentru Perseverance.