Cercetătorii au descoperit 180 de specii de pești bioluminescenți

Cephaloscyllium ventriosum
Cephaloscyllium ventriosum / imagine ©AMNH

Mai multe specii marine sunt cunoscute pentru faptul că emit lumină, dar cercetătorii nu estimaseră, până acum, cât de răspândit este fenomenul printre pești. Dintre speciile selectate pentru studiul derulat de cercetătorii Muzeului American de Istorie Naturală, 180 de specii, aproximativ 20%, s-au dovedit a fi pești bioluminescenți. Studiul, publicat în revista științifică PLoS ONE, susține că bioluminescența este un fenomen comun printre speciile de pești, iar varietatea de culori și modele ar putea indica o posibilă utilizare pentru comunicare și împerechere.

Până la acest studiu, publicațiile științifice au descris doar un număr redus de specii de peștii bioluminescenți, cercetările concentrându-se asupra unor organisme precum coralul sau meduzele. Bioluminescența este definită, de obicei, drept capacitatea unui organism viu de a produce lumină.

Spre deosebire de spectrul bogat de culori în care trăiesc animalele terestre, peștii viețuiesc într-o lume preponderent albastră, deoarece apa absoarbe majoritatea spectrului luminos vizibil odată cu creșterea adâncimii. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că multe specii de pești absorb lumina albastră rămasă și o re-emit în nuanțe fluorescente de verde, roșu sau portocaliu.

În cadrul studiului derulat de American Museum of Natural History, a fost recreată luminozitatea din mediul oceanic și au fost amplasate camere capabile să capteze fenomenul de bioluminescență. Totodată, au fost derulate cercetări în apropierea insulelor Caiman, Bahamas și Solomon, unde au fost efectuate scufundări de noapte. În cea mai recentă expediție, Explore21 Solomon Islands, o echipă de trei persoane s-a scufundat până la o adâncime de 1000 m cu ajutorul unui submersibil.

Expedițiile au evidențiat o mare varietate de specii de pești bioluminescenți, atât cartilaginoși cât și osoși, în special printre speciile bine camuflate în recifurile de corali. Cercetătorii au mai descoperit că o mare parte a peștilor bioluminescenți au filtre galbene în ochi, probabil pentru a le permite să vadă alte specii luminoase.

Descoperirea acestor specii are o importanță deosebită pentru știință, deoarece substanțele folosite de pești pentru a emite lumină ar putea fi folosite în cercetarea biomedicală.

Sursă: PLoS ONE