Phytosaur contra rauisuchid, confruntarea super prădătorilor din Triasic

rauisuchid
Phytosaur contra rauisuchid în Triasic / ilustrație Chris Hayes

Deși pare titlul unui film, paleontologii au descoperit dovezi directe ale interacțiunilor trofice dintre doi super prădători din Triascul târziu. Mai exact, au fost descoperite oase de rauisuchid, o reptilă terestră de mari dimensiuni, care prezentau mai multe urme de dinți de Phytosaur, o reptilă semi-acvatică semănătoare unui crocodil.

Până acum, cercetătorii considerau că cei doi prădători de top nu interacționau prea mult. Membrii familiei Phytosauridae erau „regii apelor”, iar speciile din familia Rauisuchidae dominau uscatul. Phytosaurii au fost descriși drept „monștrii ai mlaștinilor”, reptile similare unui crocodil actual, dar de dimensiuni mult mai mari. De exemplu, Smilosuchus lithodendrorum avea o lungime de până la 12m, numai craniul având între 1 și 1,5m.

Deși se aseamănă cu dinozaurii ca aspect, familia Rauisuchidae cuprinde reptile terestre mari, cu o lungime de până la 7,6 m și o înălțime la nivelul șoldului de 1,2 m. Astfel, trăind la începutul erei dinozaurilor, speciile din familiile Phytosauridae și Rauisuchidae erau adevărați super prădătorii în Triasic.

Noul studiu privind interacțiunea dintre specii a pornit de la găsirea a două femururi de rauisuchid în formațiunea geologică Chinle din vestul SUA. Michelle Stocker și Sterling Nesbitt, paleontologi ai universității Virginia Tech, au solicitat sprijinul cercetătoarei Stephanie Drumheller (Uniersitatea Tennessee) pentru a analiza oasele cu ajutorul unui tomograf.

Spre surprinderea tuturor, într-un femur a fost descoperit un dinte de phytosaur. Dintele pătrunsese aproape 5 cm în os, iar țesutul care l-a acoperit demonstrează că rauisuchidul a supraviețuit și s-a vindecat. Alte urme de dinți arată că reptila terestră a fost atacată de două ori de un phytosaur, dar un al treilea atac i-a fost fatal.

Cercetătorii consideră descoperirea unui dinte într-un os fosil drept foarte rară, fiind prima dată când o astfel se situație a fost probată pentru familia Phytosauridae. Studiul „Direct evidence of trophic interactions among apex predators in the Late Triassic of western North America” a fost publicat în revista germană Naturwissenschaften.

phytosaur
Dinți de phytosaur și reconstituirea dintelui din femur (albastru) / imagine Virginia Tech

Surse: Virginia Tech, University of Tennessee, Naturwissenschaften, UCMP, UCMP