Cea mai veche pictură rupestră cunoscută s-ar afla în peștera Lubang Jeriji Saléh din Borneo, conform unui nou studiu publicat în Nature. Cercetătorii susțin că unele desene au fost realizate în urmă cu cel puțin 40000 ani, datare ce le conferă titlul de cele mai vechi picturi figurative descoperite până acum.
Peșterile carstice din regiunea Kalimantan de Est, Borneo, conțin mii de exemple de artă parietală, desene și picturi realizate pe stâncă în mai multe etape. Primele au fost picturile de animale și contururi de mâini realizate cu ocru, apoi desenele și picturile realizate cu violet și, în cele din urmă, figuri umane, bărci și modele geometrice cu pigment negru. Până acum însă, nu exista o datare clară a celor trei faze.
În noul studiu, cercetătorii au utilizat datarea pe baza dezechilibrelor din seriile uraniului pentru a stabili vârsta depunerilor de calcar care au acoperit părți din artă. Conform datelor publicate, unul dintre panourile cu picturi rupestre are o vechime de cel puțin 40000 ani.
Având în vedere picturile din insula Sulawesi, Indonezia, precum și alte descoperiri similare din zonă, autorii consideră că tradiția artei rupestre ar fi apărut în Borneo în urmă cu 52000-40000 ani și s-ar fi răspândit în regiune, poate chiar până în Australia. De asemenea, datarea plasează picturile din peștera Lubang Jeriji Saléh în aproximativ același timp cu cele mai timpurii exemple de artă parietală atribuite omului modern în Europa. (vezi și Oamenii de Neanderthal iberici și arta)
Descoperirea sugerează că arta rupestră a apărut și s-a dezvoltat în colțuri opuse ale Eurasiei în aproximativ același timp. Desigur, ar putea exista și alte explicații, cum ar fi o tradiție comună sau pierderea unor exemple mai vechi de picturi rupestre. Studiul „Palaeolithic cave art in Borneo” a fost publicat în revista Nature din 7 noiembrie 2018.
Sursă: Nature