Picturi rupestre de 7000 de ani descoperite în Vilafranca, Spania

Pictură rupestră Vilafranca
Pictură rupestră în Vilafranca, culorile imaginii din dreapta au fost accentuate / fotografii Ines Domingo Sanz

O echipă de arheologi a descoperit noi picturi rupestre în regiunea Vilafranca din Spania, primele datări indicând o vechime de cca. 7000 de ani. Pentru moment, locația exactă nu a fost dezvăluită în încercarea de a proteja picturile de eventualele acte de vandalism. Picturile înfățișează o serie de scene de vânătoare fiind compuse din 12 reprezentări umane și animale care se întind pe o lungime de aproape 6 m.

Peștera în care se află picturile rupestre a fost descoperită în noiembrie 2013 de către cercetătoarea Ines Domingo Sanz (Universitatea din Barcelona) și arheologul Didac Roman (cercetător asociat al universităților din Toulouse și Valencia) în zona satului Els Ports, parte a sitului de artă rupestră inclus în patrimoniul UNESCO în 1998. În cadrul cercetărilor finanțate de către Ministerul Culturii din Spania, echipa a identificat câteva posibile așezări din neolitic și epoca bronzului, precum și picturi rupestre în peștera Les Carabasses.

pictura rupestra Vilafranca arcas
Arcaș pictat în peștera din Vilafranca (în dreapta culorile au fost accentuate) / fotografii Ines Domingo Sanz

Deși se află în aceeași zonă, locația exactă a noii descoperiri nu a fost dezvăluită pentru că nu au fost luate măsurile de securitate adecvate. În luna aprilie 2014, un sit similar din peștera Los Escolares, în regiunea Jaén, a fost distrus de persoane neidentificate care au încercat să fure picturile rupestre.

Dr. Ines Domingo Sanz susține că o parte din detaliile noilor picturi rupestre descoperite sunt unice și nu se aseamănă cu nimic altceva din tot bazinul mediteranean. Deși peretele peșterii a fost expus la intemperii de-a lungul timpului, un strat de praf a acoperit picturile, iar culorile nu au fost deteriorate sever. Scenele înfățișează doi arcași care vânează mai mulți tauri și o capră, cercetătorii intenționând să dezvăluie mai multe detalii privind vechimea și semnificația picturilor în cadrul unui studiu științific.

Surse: El Mundo, Daily Mail

updated