Picturile rupestre din Maros-Pangkep sunt printre cele mai vechi din lume

Maros-Pangkep
Picturi rupestre în peșterile din Maros-Pangkep / imagine Kinez Riza

Picturile rupestre descoperite în carstul Maros-Pangkep, aflat pe insula Sulawesi din Indonezia, au fost redatate și s-au dovedit cu mult mai vechi decât se estimase până acum. Astfel, deși o mare parte erau cunoscute încă din anii ’50, s-a presupus că au o vechime de maxim câteva mii de ani, fiind puțin probabil ca picturi mai vechi să reziste în climatul tropical. Datarea cu ajutorul metodei uraniu-toriu a condus la stabilirea unei vechimi de cel puțin 35000 ani, în unele cazuri aproape 40000 ani, ceea ce le plasează printre cele mai vechi picturi rupestre descoperite până acum.

Zona Maros-Pangkep este situată în sudul insulei Sulawesi și este recunoscută pentru relieful carstic cu o mulțime de peșteri, printre care și Salukang Kallang, cea mai lungă peșteră din Indonezia. Peșterile au început să fie studiate încă din 1930, iar în anii ’50 au fost descoperite mai multe picturi rupestre. Deși intens studiate de cercetătorii locali și propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO, doar două situri au fost datate, Leang Burung și Leang Sakapao având o vechime estimată la aproximativ 35000 ani.

Babirusa
Babirusa și contur de mână în peștera Leang Timpuseng / imagine Kinez Riza

Acum, o echipă formată din cercetători indonezieni și australieni a datat 12 contururi de mâini și două reprezentări zoomorfe din șapte situri rupestre și a descoperit că cea mai recentă are cel puțin 17400 ani, iar cea mai veche are aproape 40000 ani. Astfel, imaginea unui Babirusa (porcul-cerb din Indonezia) desenată în peștera Leang Timpuseng are o vechime de cel puțin 35400 ani. Conturul unei mâini din aceeași peșteră are o vechime de minim 39900 ani, devenind cea mai veche reprezentare de acest fel din lume, conform autorilor studiului.

Descoperirea este deosebit de importantă pentru înțelegerea evoluției Homo sapiens, arta rupestră fiind considerată un prim indicator al capacității de abstractizare. Pe baza dovezilor de până acum, arheologii și antropologii considerau că arta a apărut în Europa, cea mai veche pictură rupestră fiind descoperită în peștera El Castillo din Spania și având o vechime de aproximativ 40800 ani. Picturile din Indonezia demonstrează că reprezentările artistice au început să apară în mai multe regiuni ale Pământului, unele putând fi chiar mai vechi decât cele din Europa.

Leang Sakapao
Reprezentare zoomorfă în peștera Leang Sakapao / imagine Kinez Riza

Studiul „Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesia” a fost publicat în revista Nature din 9 octombrie 2014. Arheologul Max Aubert (Universitatea Griffith, Australia) prezintă picturile rupestre în clipul următor.

Surse: University of Wollongong, Nature, UNESCO