O echipă internațională de astronomi a anunțat descoperirea unei exoplanete deosebite, OGLE-2013-BLG-0341LBb putând contribui la extinderea noțiunilor de „planetă similară Pământului” și „planetă locuibilă”, precum și la explicarea modului de formare și a celui în care pot fi descoperite.
OGLE-2013-BLG-0341LBb a fost localizată într-un sistem stelar binar aflat la aproximativ 3000 de ani lumină de Pământ, dar nu este o planetă circumbinară. Având o masă de două ori mai mare decât Terra, planeta nu orbitează ambele stele, ci se rotește doar în jurul uneia dintre ele la o distanță apropiată de cea de la Pământ la Soare.
Până acum, astronomii au descoperit mai multe planete circumbinare, inclusiv ciudata planetă Kepler-413b, precum și câteva planete care orbitează o singură stea dintr-un sistem binar. Dar existau puține speranțe ca o planetă de acest fel să fie descoperită la o distanță față de stea care, teoretic, ar permite susținerea vieții.
Totuși, deși OGLE-2013-BLG-0341LBb se află la aproape aceeași distanță de steaua în jurul căreia orbitează precum Pământul de Soare (~0.8 UA), primește mult mai puțină căldură decât Terra. Steaua sa este mult mai mică, având o masă estimată între 0,10 și 0,15 mase solare și fiind de peste 400 de ori mai puțin luminoasă decât Soarele. Prin urmare, temperatura pe această planetă ar trebui să fie foarte scăzută, cercetătorii estimând o valoare de aproximativ 60 grade Kelvin (minus 213 grade Celsius), ceva mai scăzută decât pe Europa, satelitul planetei Jupiter.
Cea de-a doua stea a sistemului este puțin mai mare și se află la o distanță estimată între 10 și 15 UA, o depărtare comparată de astronomi cu cea de la Soare la planeta Saturn. Dar și această stea este foarte puțin luminoasă, ambele fiind clasificate drept pitice roșii. Asemenea sisteme solare sunt printre cele mai întâlnite din Calea Lactee, iar descoperirea planetei OGLE-2013-BLG-0341LBb sugerează că pot exista numeroase alte planete terestre, unele chiar capabile să susțină viața.
Surse: Ohio State University, NASA, Science