Plante bioluminescente create în laborator și viitorul iluminatului public

Starlight Avatar este prima plantă bioluminescentă creată în laborator ce va fi comercializată în SUA. Denumirea plantei a fost inspirată de jungla luminoasă imaginată în filmul Avatar, iar „starlight” se referă intensitatea luminoasă produsă, asemănătoare cu sclipirea unei stele pe cer. Compania Bioglow lucrează la acest proiect de mai mulți ani și s-a decis să ofere primele 20 de plante produse în cadrul unei licitații.

Ideea nu este nouă, cercetările privind plantele bioluminescente au început în anii ’80, iar în 2010 Bioglow a prezentat un prim concept denumit „plante autoluminescente”. În natură, doar un număr mic de ciuperci au proprietăți bioluminescente, iar cercetătorii au încercat să se folosească de substanțe existente în mediul acvatic, unde bioluminescența este mult mai întâlnită.

Starlight Avatar
Starlight Avatar la lumină naturală și în întuneric / imagini Bioglow

Pentru a crea Starlight Avatar, cercetătorii au adăugat genele unei bacterii marine bioluminescente la genomul unei specii ornamentale de tutun denumită Nicotiana alata. Din păcate, planta obținută este destul de sensibilă, are un ciclu de viață de 2-3 luni și nu poate fi expusă direct la lumina solară.

Bioglow susține că lumina albastru-verde emisă de Starlight Avatar este destul de slabă și poate fi observată mai bine după câteva minute de adaptare într-o cameră întunecată.

Ca proiect de viitor, Bioglow dorește să creeze o plantă ale cărei petale să lumineze într-o culoare diferită de cea a frunzelor. De asemenea, cercetătorii speră să poată obține plante a căror bioluminescență să fie suficient de puternică pentru a înlocui iluminatul în locuință sau în apropierea casei.

Un alt proiect are planuri și mai ambițioase: lumină naturală fără electricitate. Glowing Plant a fost finanțat prin intermediul Kickstarter și a reușit să strângă peste 480000 dolari. Inițiatorii doresc să creeze o platformă de cercetare și dezvoltare a plantelor bioluminescente care să perimită oricui să obțină astfel de specimene. Cu ajutorul instrumentelor biologiei sintetice, știință ce urmărește crearea de organisme biologice utile, Glowing Plant susține că ar putea înlocui iluminatul electric cu ajutorul plantelor.

Glowing Plant Arabidopsis
Glowing Plant Arabidopsis

Pentru început, sunt disponibile pentru precomandă două plante. Glowing Plant Arabidopsis poate fi comandată sub formă de semințe sau plantă matură și va fi livrată în SUA în septembrie 2014. Trandafirul luminos este programat să fie lansat în iunie 2015 și va fi comercializat la prețul de 150 dolari.

Glowing Plant Arabidopsis
Glowing Plant Arabidopsis strălucește în întuneric

Cercetătorii susțin că plantele bioluminescente ar putea fi soluția unui viitor care să nu depindă de surse de energie poluante. O plantă de apartament ar putea fi folosită pentru a furniza lumină în cameră, iar copaci care emit lumină ar putea ajuta la iluminatul stradal.

Deși ideea este interesantă, punerea în practică ar putea întâmpina mai multe obstacole și sunt necesare studii complexe pentru a determina impactul asupra mediului. Există temerea că polenul viitoarelor plante bioluminescente ar putea transmite caracteristicile la alte specii, iar folosirea unor copaci luminoși ar putea crea probleme pentru insecte și păsări.

Pentru moment, doar Starlight Avatar a fost aprobată de către Departamentul pentru Agricultură din SUA, oficialii americani rămânând să se pronunțe asupra proiectului Glowing Plant.

Surse: Bioglow și Glowing Plant