Plastiglomerate – o nouă „rocă”, formată din … plastic

plastiglomerate
Două mostre de plastiglomerate / imagine Patricia Corcoran et al.

Poluarea cu plastic a atins un nou punct de referință odată cu descoperirea și descrierea primei „roci” antropice, compusă în parte din materiale plastice. Denumită plastiglomerate, „roca” ia naștere prin fuziunea dintre elemente naturale și materiale produse de oameni, în special polimeri organici sintetici.

Acest tip de compus a fost observat pentru prima dată în 2006 de către oceanograful Charles Moore, pe plaja Kamilo din insula Hawaii, dar nu i s-a acordat prea mare atenție. Ulterior, probele recoltate au fost remarcate în 2012 de către Dr. Patricia Corcoran (Western University Ontario) care a decis să investigheze ciudatele roci. Descrierea completă a fost publicată în revista GSA Today din 6 iunie 2014, sub titlul „An anthropogenic marker horizon in the future rock record”.

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai actuale probleme pentru mediul înconjurător, fiind cunoscut faptul că materialele plastice se degradează foarte încet în natură. Creșterea nivelului de deșeuri plastice din apele continentale și oceane pune în pericol ecosistemele acvatice și, în cele din urmă, sănătatea umană prin consumarea peștilor care au ingerat materiale plastice nocive.

Aceste constatări au fost evidențiate în mai multe studii realizate în întreaga lume, dar descoperirea primei „roci” din plastic este considerată drept un important indicator al Antropocenului, era geologică influențată de activitățile umane.

De pe plaja Kamilo au fost recuperate 205 fragmente de „rocă” cu dimensiuni cuprinse între 2 și 22,5 cm, iar cercetătorii au presupus că sunt rezultatul interacțiunii materialelor plastice cu lava. Dar plaja respectivă nu a fost afectată de lavă în ultimul secol și o explicație mult mai simplă a ieșit la iveală după discuțiile cu localnicii: focurile de tabără. Plaja este o destinație turistică unde se organizează deseori focuri de tabără, iar în nisip se găsesc foarte multe particule denumite informal „plastic confetti”. Acestea se topesc și fuzionează cu materiale naturale dând naștere la plastiglomerate.

Desigur, nu doar pe plaja Kamilo se poate produce acest fenomen, oricine a participat la un foc de tabără în care au fost arse plastice putând observa formarea unor materiale similare. Totuși, este pentru prima dată când un astfel de compus a fost studiat științific și denumit, iar cercetătorii susțin că umanitatea lasă generațiilor viitoare un nou tip de fosilă: „piatra de plastic”.

Surse: GSA Today, New York Times