PM1, craniul de femeie din Peștera Muierii susține ipoteza „înapoi în Africa”

PM1
Craniul de femeie descoperit în Peștera Muierii / foto E. Trinkaus & A. Soficaru

Analiza ADN-ului recuperat din craniul de femeie descoperit în Peștera Muierii din Gorj pare să susțină ipoteza reîntoarcerii omului modern în Africa. Conform studiului publicat în Scientific Reports, craniul PM1 aparține unui Homo sapiens ai cărui cei mai apropiați urmași actuali se găsesc în Nord-Vestul Africii. Cu alte cuvinte, o populație care a trăit în urmă cu 35000 ani pe teritoriul de acum al României, și nu numai, ar fi migrat înapoi în Africa. Noul studiu susține alte cercetări recente privind migrația și interacțiunea populațiilor umane preistorice.

Peștera Muierii (sau Peștera Muierilor) este un sistem carstic cu mai multe camere situat în comuna Baia de Fier, județul Gorj. Deși peștera era cunoscută să fi fost locuită în trecut, primele descoperiri arheologice au fost realizate în 1929. Cercetări ulterioare, derulate în anii 1951 – 1953, au condus la descoperirea mai multor fragmente osoase umane în Galeria Musteriană. Patru dintre acestea sunt atribuite unui singur individ, denumit Peștera Muierii 1 sau PM1.

Prezentând atât trăsături ale omului modern (Homo sapiens), cât și neanderthaliene (Homo neanderthalensis), PM1 pare să fi fost o femeie care a trăit în urmă cu 35000 ani. Analizele morfologice anterioare nu au dezvăluit mai mult, dar noua cercetare a reușit să obțină și analizeze ADN-ul mitochondrial (ADNmt). Conform cercetătorilor, ADNmt-ul indică apartenența PM1 la haplogroup-ul U6 inițial, o caracteristică ce nu a mai fost descoperită până acum la niciun om străvechi sau modern.

În prezent, urmașii populațiilor cu trăsăturile haplogroup-ului U6 se regăsesc cu precădere în partea de nord-vest a Africii. Cercetătorii consideră că PM1 a făcut parte dintr-un grup de oameni moderni care a plecat din Eurasia pentru a se reîntoarce în Africa. Aceste date susțin rezultatele obținute de analiza Bayira – omul din Mota, sugerând o migrație inversă a Homo sapiens către locurile în care ar fi apărut în urmă cu aproximativ 200000 de ani.De asemenea, noul studiu demonstrează încă o dată că, indiferent de culoare sau naționalitate, suntem cu toții oameni și rezultatul mileniilor de încrucișări între diverse populații arhaice. Alte cercetări despre fosilele umane descoperite pe teritoriul actual al României:

Studiul „The mitogenome of a 35,000-year-old Homo sapiens from Europe supports a Palaeolithic back-migration to Africa” a fost publicat în revista Scientific Reports din 19 mai 2016.
Sursă: Scientific Reports