Poltys – Păianjen frunză descoperit în China

paianjen frunza
Păianjen frunză, posibilă specie a genului Poltys / foto Kuntner et al.

Un „păianjen frunză” a fost descoperit în pădurea tropicală din provincia Yunnan, China. Arahnologii consideră că ar putea fi o specie nouă pentru știință, dar nu au reușit să identifice decât două exemplare. Păianjenul imită foarte bine aspectul unei frunze, având chiar variații pentru a semăna cu o frunză uscată sau una verde. Specia ar trebui să aparțină genului Poltys din familia Araneide, păienjeni cunoscuți pentru aspectul ce imită diverse plante.

Păianjenul din imagini a fost identificat în anul 2011 în pădurea tropicală din prefectura Xishuangbanna, situată în regiunea Yunnan din sud-vestul Chinei. Exemplarul era o femela ce a fost descoperită fără plasă, atârnând alături de frunzele uscate ale unei crengi. Partea ventrală are o culoare asemănătoare cu cea a frunzelor veștede, în timp ce partea dorsală este colorată în nuanțe de verde, semănând cu frunzele verzi.

Cercetătorii presupun că un astfel de păianjen frunză se ascunde în timpul zilei în vegetație, iar noaptea își construiește pânza și vânează. Deși au căutat intens în zonă, arahnologii au reușit să mai descopere doar un exemplar în stadiu juvenil. Din datele de până acum, păianjenul pare să aparțină genului Poltys din familia Araneide, semănând destul de mult cu speciile Poltys idae sau Poltys mouhoti.

Imitarea frunzelor, ori a altor elemente vegetale, este o strategie adoptată de mai multe insecte pentru a se apăra de prădători sau pentru a se ascunde atunci când vânează. Printre arahnide însă, copierea frunzelor nu este la fel de comună, doar un număr redus de specii de păianjen adoptând această modalitate de a se camufla. Având în vedere cât de bine se ascunde „păianjenul frunză”, cercetătorii consideră că ar putea exista mai multe specii încă nedescoperite în pădurile tropicale. Descrierea păianjenului a fost publicată sub titlul „Leaf masquerade in an orb web spider” în Journal of Arachnology.
Sursă: Journal of Arachnology