Populația lumii va continua să crească în acest secol, cel mai probabil urmând să ajungă la 11 miliarde de locuitori în 2100. Cifra este cu aproape 2 miliarde mai mare decât estimările anterioare, iar creșterea populației mondiale la o asemenea valoarea ar putea să conducă la exacerbarea unor probleme globale precum schimbările climatice, epidemiile de boli infecțioase și sărăcia. Concluziile fac parte dintr-un nou studiu susținut de Organizația Națiunilor Unite și realizat de cercetătorii Universității Washington.
În prezent, populația Terrei este de aproximativ 7 miliarde de persoane, iar consensul din ultimii 20 de ani asupra evoluției viitoare a fost acela că se va ajunge la valoarea de peste 9 miliarde, după care va stagna sau chiar va înregistra un declin. Folosind instrumente statistice moderne, cercetătorii au analizat concluziile studiilor din ultimii șapte ani și date recente privind variațiile demografice, rezultatele fiind considerate o premieră în acest domeniu.
Conform studiului, există o probabilitate de doar 30% ca populația lumii să se stabilizeze în acest secol. Totodată, cercetătorii susțin că există o probabilitate de 80% ca populația Pământului din 2100 să fie între 9,6 și 12,3 miliarde de locuitori, estimarea medie fiind în jurul valorii de 10,9 miliarde. Cea mai mare variație ar urma să aibă loc în Africa, unde populația ar putea crește de patru ori până la sfârșitul secolului, respectiv de la 1 miliard la 4 miliarde. Principalul motiv este rata natalității în Africa Subsahariană care nu a scăzut la valorile preconizate.
Asia, care are acum 4,4 miliarde de locuitori, ar putea ajunge la 5 miliarde de persoane în 2050, după care va începe să scadă. Populațiile din America de Nord, Europa și America de Sud, incluzând Caraibe, sunt estimate să rămână sub valoarea de 1 miliard de locuitori fiecare. Conform datelor de până acum, populația Terrei era de cca. 1 miliard la începutul anilor 1800, s-a dublat până în 1930 și din nou până la jumătatea anilor ’70, ajungând la aproximativ 7 miliarde în 2011.
Autorii studiului, dar și alți cercetători, susțin necesitatea creșterii nivelului de educație și accesului la contraceptive ca posibile soluții pentru scăderea ratei natalității în Africa. Cercetarea „World population stabilization unlikely this century” a fost publicată în revista Science.
Surse: University of Washington, Science