Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit doza zilnică recomandată de potasiu pentru copii, adulți și femeile care alăptează. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale pentru nutriția umană, fiind implicat în mai multe procese fiziologice. Atât hipokaliemia, scăderea cantității de potasiu din sânge, cât și hiperkaliemia pot avea consecințe negative asupra stării de sănătate, iar o valoare optimă poate fi obținută ușor printr-o alimentație diversificată.
Conform EFSA, doza zilnică adecvată de potasiu este de:
- 750 miligrame (mg) pentru copii între 7 și 11 luni;
- 800 mg pentru copii cu vârste între 1 și 3 ani;
- 1100 mg pentru copii între 4-6 ani;
- 1800 mg pentru copii între 7 și 10 ani;
- 2700 mg pentru copii între 11-14 ani;
- 3500 mg pentru adolescenți între 15 – 17 ani și adulți, inclusiv femei însărcinate;
- 4000 mg pentru femeile care alăptează.
Potasiul nu este însă vreun mineral rar și poate fi obținut din multe alimente. Printre acestea cele mai cunoscute sunt bananele, 100 de grame de banane conținând aproximativ 358 mg de potasiu. Desigur, asta nu înseamnă că un adult ar trebui să consume 1kg de banane pentru a își asigura necesarul zilnic, potasiul regăsindu-se în majoritatea fructelor și legumelor. O dietă echilibrată, cu cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, ar trebui să asigure un aport optim de potasiu.
Printre alte alimente cu conținut ridicat de potasiu: pătrunjelul, spanacul, cartofii, ghimbirul, varza de Bruxelles. Până și 100 de grame de cafea ar trebui să conțină aproximativ 49 mg de potasiu. Atât scăderea nivelului de potasiu din sânge (hipokaliemia), cât și creșterea peste valorile normale (hiperkaliemia) pot afecta funcționarea aparatului circulator. Conform EFSA, o dietă săracă în potasiu este asociată cu tensiune arterială ridicată și creșterea riscului de accident vascular cerebral.
Surse: EFSA, USDA