O statuetă neolitică ciudată a fost descoperită în localitatea Vărbița din Bulgaria. Descrisă de arheologi drept „preoteasa dansatoare”, statueta pare să reprezinte o figură feminină cu mâinile așezate pe solduri, gura și ochii larg deschiși. Aceste trăsături neobișnuite pentru o statuetă din acea perioadă i-au făcut pe arheologi să considere că ar putea fi reprezentarea unei preotese care dansează, o femeie într-o stare de exaltare religioasă.
Orașul Vărbița (Върбица) este situat în partea de est a Bulgariei, în regiunea Șumen (Шумен). Situl arheologic din apropierea localității Vărbița cuprinde atât vestigii din perioada romană târzie, cât și un strat de locuire mult mai vechi, din Neolitic. Deși nu a fost încă datată, arheologii estimează că statueta descoperită ar avea o vechime de cel puțin 7500 ani.
Spre deosebire de alte statuete similare din aceeași perioadă descoperite în Bulgaria, care aveau conturat doar nasul, statueta are o față foarte expresivă. Gura este deschisă la maxim, ochii par larg deschiși, iar nasul are reprezentate și nările proeminente. Mâinile par să fi fost poziționate pe șolduri. Toate aceste caracteristici neobișnuite i-au făcut pe arheologi să propună drept interpretare reprezentarea unei femei în extaz mistic, posibil în timpul unui ritual religios dedicat „Zeiței Mamă” sau unui cult al fertilității.
Figurina ar putea înfățișa preoteasa locală, de unde și descrierea de „preoteasa dansatoare”. Desigur, există și alte posibile interpretări. Printre acestea ar fi o „femeie în chinurile facerii”, reprezentarea unei femei aflate în travaliu. Astfel de reprezentări sunt întâlnite, mult mai târziu, la mai multe civilizații precolumbiene, fiind interpretate uneori ca „zeițe dând naștere”.
Alături de figurină, au fost descoperite și alte artefacte. Printre acestea se remarcă un fragment dintr-un vas ceramic folosit pentru depozitarea grânelor. În relief se poate observa o siluetă feminină cu mâinile ridicate, posibil o postură adoptată pentru venerarea recoltei și asigurarea păstrării surselor de hrană. Obiectele descoperite au întrat în colecția Muzeului Regional de Istorie Șumen, unde vor fi expuse.
Sursă: Trud