Proiectul Event Horizon Telescope a prezentat prima imagine directă a unei găuri negre. Aflată în centul galaxiei Messier 87, gaura neagră este de aproximativ 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele. Următoarea țintă a astronomilor este gaura neagră din centrul Căii Lactee.
Pentru a reuși observarea găurii negre, Event Horizon Telescope (EHT) a planificat sesiuni simultane cu opt radio-telescoape existente. Astfel, începând din 5 aprilie 2017, astronomii au observat gaura neagră timp de patru nopți. Ulterior, datele au fost sincronizate și procesate de două super-computere.
Gaura neagră se află la aproximativ 55 milioane ani lumină de Pământ, în centrul galaxiei Messier 87 (M87). Conform datelor publicate, gaura neagră are o masă de aproximativ 6,5 miliarde de ori mai mare decât Soarele. În imagine sunt vizibile: gaura neagră în centru, orizontul evenimentelor (limita găurii negre) și discul de materie super-încălzită ce este atrasă în gaura neagră.
Imaginea și metoda prin care a fost obținută sunt considerate importante realizări științifice ce contribuie la confirmarea predicțiilor teoriei relativității generale enunțată de Albert Einstein. Următoarea gaură neagră avută în vedere de EHT este Sagittarius A*, aflată în centul galaxiei noastre, Calea Lactee. Rezultatele de până acum au fost publicate în șase studii în The Astrophysical Journal Letters.
Sursă: The Astrophysical Journal Letters