Mai multe specii de amfibieni produc secreții toxice, dar Aparasphenodon brunoi și Corythomantis greeningi sunt primele broaște veninoase, având un mecanism de injectare a otrăvii. Deși măsoară doar câțiva centimetri, cele două broscuțe sunt mult mai veninoase decât viperele braziliene. Cum A. brunoi și C. greeningi nu sunt rude apropiate, cercetătorii cred că și alte specii din junglele Americii de Sud ar putea fi veninoase.
Toxicitatea unor specii de broaște este binecunoscută, secrețiile lor fiind folosite de vânătorii amazonieni pentru a își otrăvi săgețile. Majoritatea produc substanțe toxice cu ajutorul unor grande, iar otrava iese prin epidermă. Fără a avea un mecanism de injectare, au fost considerate otrăvitoare în același sens ca o plantă care este ingerată de prădător, și nu veninoase ca un șarpe care mușcă pentru a livra veninul în pradă.
Diferența poate părea doar semantică, dar un biolog brazilian a descoperit-o pe propria piele. Carlos Jared (Institutul Butantan din São Paulo) a colectat un specimen fără mănuși de protecție, iar veninul i-a provocat o durere intensă care a durat cinci ore. Cele două specii nu doar secretă otravă, ci au țepi pe craniu care ies prin piele și injectează veninul în potențialul atacator. Structura craniului și țepii care livrează veninul pot fi observați în clipul următor.
Deși Aparasphenodon brunoi („broasca cu cască a lui Bruno”) și Corythomantis greeningi („broasca lui Greening”) nu sunt specii noi, fiind descrise în 1920 și 1896, foarte puține detalii erau cunoscute despre biologia și toxicitatea lor. Acum, cercetătorii au analizat secrețiile în laborator și au ajuns la concluzia că un singur gram de venin produs de A. brunoi este suficient pentru a ucide 80 de oameni. Raportând la greutate, specia este de 25 de ori mai veninoasă decât viperele braziliene, specii din genul Bothrops. C. greeningi este mai puțin periculoasă, fiind doar de două ori mai veninoasă decât viperele.
Cele două broscuțe fac parte din aceeași familie (Hylidae), dar nu sunt rude apropiate, fiind incluse în genuri diferite (Aparasphenodon și Corythomantis). Prin urmare, cercetătorii consideră că și alte specii ar putea avea mecanisme similare de livrare a otrăvii. Studiul care descrie primele broaște veninoase descoperite a fost publicat în revista Current Biology sub titlul „Venomous Frogs Use Heads as Weapons”.
Surse: Current Biology, Utah State University