O nouă cercetare pune în discuție teoriile privind evoluția vieții pe Pământ, demonstrând că există animale care pot supraviețui în medii cu extrem de puțin oxigen. În general, se consideră că apariția formelor de viață complexe pe Terra s-a produs după ce concentrația de oxigen din atmosferă a ajuns la un nivel apropiat de cel actual. Majoritatea manualelor ne învață că această modificare a început în urmă cu aproximativ 630 – 635 milioane de ani și a condus la evoluția vieții pe Pământ așa cum o cunoaștem astăzi.
Acum peste 500 de milioane de ani, primele forme complexe de viață au apărut pe Terra. Cu miliarde de ani înainte, viața era formată doar din organisme simple, unicelulare. Apariția animalelor a coincis cu o creștere semnificativă a nivelului oxigenului din atmosferă, cele două evenimente fiind presupuse a fi conexe.
Ultimele cercetări, derulate de către o echipă internațională, demonstrează că există vietăți complexe care se pot dezvolta chiar și atunci când concentrația de oxigen din atmosferă este de doar 0,5 % din procentul actual. Prin urmare, cercetătorii opinează că apariția vieții nu a fost împiedicată de nivelul scăzut de oxigen.
Daniel Mills și Lewis M. Ward, cercetători la Nordic Center for Earth Evolution, respectiv California Institute of Technology, s-au decis să cerceteze de cât de puțin oxigen este nevoie pentru a trăi. Dintre animale moderne, bureții de mare se aseamănă cel mai mult cu primele viețuitoare. Cercetătorii au recoltat exemplare din specia Halichondria panicea și le-au plasat într-un mediu în care puteau controla nivelul de oxigen. S-a constata că specia continuă se dezvolte chiar și atunci când procentul de oxigen este la numai 0,5 % din nivelul actual.
Oamenii de știință se întreabă acum ce a împiedicat evoluția vieții complexe dacă lipsa oxigenului nu a fost printre impedimente. În continuare, se urmărește studierea posibilităților de reproducere în medii cu concentrații mici de oxigen, multe întrebări rămânând deschise pentru noi cercetări.
Un studiu anterior, efectuat de către o echipă de cercetători din Danemarca, Suedia și Franța, a concluzionat că nivelul de oxigen a mai crescut în urmă cu 2,15 – 2,08 miliarde de ani, dar această modificare nu a fost corelată cu un salt evolutiv.
Sursă: University of Southern Denmark