Proiectul Google Ara ar putea fi comercializat la începutul anului viitor, la un preț pornind de la 50 de dolari. Ara este conceptul unui smartphone modular, un telefon pe care ți-l poți construi singur din mai multe module. Google a vândut Motorola către Lenovo, dar a păstrat divizia de cercetare și dezvoltare ATAP (Advanced Technology and Projects) care lucrează la acest proiect de viitor.
Ideea unui telefon alcătuit din mai multe module distincte nu este nouă, telefonul Modu, creat de firma cu același nume, fiind comercializat și în România în anul 2010. De asemenea, în cursul anului trecut a fost prezentat conceptul Phonebloks, un smartphone alcătuit din module pe care utilizatorii le pot înlocui, aflat în prezent în faza de dezvoltare a unui prototip.
Google a cumpărat firma israeliană Modu și patentele acesteia, experimentând posibilitatea de personalizare a unui telefon de către cumpărători odată cu lansarea modelului Motorola Moto X. Acum, Google dezvoltă Proiectul Ara prin fosta divizie de cercetare Motorola și susține că Ara va reinventa smartphone-ul reducându-l la componentele esențiale grupate în module care pot fi asamblate și personalizate într-un număr mare de configurații.
Google are deja un prototip funcțional, va susține o primă conferință destinată dezvoltatorilor în 15- 16 aprilie, iar anul viitor produsul ar trebui să ajungă pe piață. Proiectul Ara are ca țintă inițială realizarea unui smartphone de 50 de dolari, dar acest model nu va avea conexiune GSM, fiind mai degrabă o mini-tabletă cu Wi-Fi. Echipa Ara a creat o platformă care suportă trei dimensiuni pentru telefoane: mini – un model de bază, mediu – destinat majorității utilizatorilor, jumbo – o versiune cu ecran mare, phablet. Carcasa Ara va putea fi realizată cu ajutorul unei imprimante 3D.
Scheletul smartphone-ului Ara va fi realizat din aluminiu și va permite interconectarea diverselor module. Utilizatorul va putea alege restul componentelor, de la procesor, la ecran și baterie, care sunt furnizate sub formă de module, maxim 10 putând fi incluse în telefonul de dimensiune medie. Google intenționează să permită schimbarea modulelor fără repornirea telefonului, permițând astfel utilizatorului să adauge o baterie în locul camerei foto, de exemplu.
Majoritatea producătorilor de telefoane cu Android lansează o întreagă gamă de produse, de la smarphone-uri de top la modele ieftine, pentru a satisface cerințele cât mai multor cumpărători. Un smartphone la care ai putea alege nu doar carcasa, ci și componentele interne care te interesează, ar putea fi soluția ideală. Mai mult, conceptul modular ar permite înlocuirea unei singure componente care s-a defectat sau a devenit depășită. De exemplu, utilizatorii ar putea înlocui doar camera foto cu un model mai performant.